180 de ani de Johannes Brahms

Johannes Brahms a fost un compozitor romantic german, considerat de catre multi „succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisa de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven (supranume folosit si astazi).  

Brahms s-a nascut la Hamburg si s-a remarcat inca de mic in domeniul muzical, el ajutandu-si familia cu banii obtinuti prin interpretari in restaurante si teatre, precum si prin oferirea de lectii de pian.  

Compozitiile sale au primit atentia cuvenita abia in 1853, cand a mers intr-un turneu de concerte alaturi de Eduard Remenyi. In acest turneu, a facut cunostinta cu Joseph Joachim, Franz Liszt si, mai tarziu, a fost prezentat marelui compozitor german Robert Schumann.  

In 1862, Johannes Brahms se stabileste permanent la Viena si incepe sa se concentreze total asupra compozitiei. Cu lucrari precum corala „Un Recviem german”, Brahms devine recunoscut inca din timpul vietii sale drept unul dintre marii compozitori. Poate ca aceasta i-a oferit in sfarsit increderea necesara pentru a termina prima sa simfonie; ea apare in 1876, dupa aproape zece ani de truda.  

Brahms a compus un numar de opere importante pentru orchestra, inclusiv patru simfonii, doua concerte pentru pian, un concert pentru vioara, un dublu concert pentru vioara si violoncel. Brahms este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de lieduri ( aproximativ 200).  

Fiind unul dintre compozitorii cei mai de seama ai traditiei muzicale clasice, Brahms si muzica sa au aparut in mare masura in filme si alte opere ale culturii populare. Probabil una dintre cele mai cunoscute compozitii ale sale este „Dansul Ungar nr. 5” pe care l-am auzit cu totii in clasicele desene animate „Tom si Jerry” (ascultati mai jos). 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.brahmssa.com

Search

decembrie, 2024