157 de ani de Sigmund Freud

Sarbatoritul nostru de astazi este celebrul medic neuropsihiatru Sigmund Freud. Daca nu va mai amintiti de el de la orele de psihologie din liceu, sigur i-ati auzit numele prin diferite carti sau filme. Freud este considerat parintele psihanalizei, iar lucrarile sale introduc concepte precum inconstient, mecanisme de aparare, acte ratate si simbolistica viselor.  

Freud a studiat medicina la Universitatea din Viena. In cursul celui de al treilea an de studii a inceput sa lucreze in laboratorul de fiziologie, sub conducerea lui Ernst Wilhelm von Brücke, fiind in special preocupat de functionarea sistemului nervos central.  

In 1886, Freud deschide la Viena un cabinet privat de psihiatrie, specializat pe tulburari cerebrale si nervoase. Din cauza faptului ca aplica metodele si conceptiile socotite neortodoxe de catre corpul medical vienez, Freud s-a lovit de reticenta colegilor de breasla.  

In 1902, Freud este numit profesor la Universitatea din Viena. In jurul sau s-a format un cerc de discipoli, ca Alfred Adler, Eugen Bleuler, Carl Gustav Jung si Ernest Jones, care i-au preluat si i-au dezvoltat mai departe teoriile. Pe baza reprezentarilor sale, Freud a incercat sa explice si unele fenomene sociale si culturale, ca religia, mitologia, arta si literatura.  

Fugind de persecutia nazista din Viena in 1938, Freud s-a refugiat la Londra, unde a petrecut ultimul an al vietii sale. Casa situata in zona Hampstead din Londra, care a apartinut familiei pana la moartea din 1982 a fiicei cele mai mici a lui Freud, Anna Freud, a fost ulterior transformata in muzeu, unde se pastreaza si celebra canapea a medicului.  

Contributia esentiala a lui Sigmund Freud consta in punerea in evidenta a existentei si actiunii inconstientului in viata psihica si in explicarea pe aceasta baza a personalitatii umane. In plus, a dezvoltat o noua teorie (teoria psihanalitica), precum si o metodologie terapeutica aferenta, care urmareste ameliorarea functionarii psihice.   

Sursa: www.ro.wikipedia.org  
Sursa foto: www.npr.org

Search

decembrie, 2024