Peste 60% dintre romani considera ca se muncea mai bine in Romania inainte de 1989, iar peste jumatate cred ca ziua de 1 Mai era sarbatorita mai frumos decat in prezent (studiu Mediafax).
Studiul realizat pentru Ziua Muncii, de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), arata ca peste jumatate dintre romani (54%) obisnuiesc sa sarbatoreasca 1 Mai, iar cei mai multi dintre ei petrec aceasta zi fie acasa (39%), fie la iarba verde (39%), cu familia apropiata (54%), in compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsa (17%).
Pentru o treime dintre participantii la studiu (35%), 1 Mai semnifica Ziua Muncii, dar pentru 13% aceasta zi este doar „zi libera”, 10% spun ca este o zi obisnuita, normala. Pentru noua procente aceasta zi nu are nicio semnificatie, iar pentru 7% este o zi de odihna si relaxare.
Unul din 10 romani nu considera potrivit ca Ziua Muncii sa fie sarbatorita printr-o zi libera si peste jumatate dintre acestia cred ca aceasta zi ar trebui sarbatorita prin munca.
Doi din zece romani vor pleca undeva in perioada cuprinsa intre 1 Mai si sarbatoarea de Paste, majoritatea optand pentru a merge in vizita la rude si prieteni (54%), la munte (35%) sau la tara (34%).
Bugetul alocat pentru ziua de 1 Mai este unul relativ modest: unul din trei respondenti aloca pana in 100 de lei, 27% spun ca au alocat cel mult 199 lei, iar 17% declara ca suma alocata este de maxim 299 lei. Doar cinci procente sustin ca au alocat peste 600 de lei, iar 8% dintre participantii la studiu nu au alocat un buget pentru 1 Mai.
Studiul a fost efectuat in perioada 26 – 29 aprilie pe un esantion de 1.689 de persoane, cu varste de peste 18 ani, esantionul fiind multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national, cu o eroare maxima tolerata de ± 2,5%.
Voi cum sarbatoriti ziua de 1 Mai?
Sursa: www.mediafax.ro
Sursa foto: www.adevarul.ro