Iesenii sunt recunoscuti ca fiind grataragii de frunte, de altfel anul trecut o echipa din Iasi, „Doi burtosi and friends”, a si castigat Campionatul National de Gratar in aer liber. Asa ca, odata cu incalzirea vremii, ne-am gandit sa va invitam cordial la gratar printr-o revizuire a locurilor in care se poate face acest lucru in Iasi si in imprejurimi. Sunt cateva zone traditionale, dar ne propunem cu ajutorul vostru sa aflam si altele pentru ca suntem siguri ca mai sunt.
Va vom vizita in weekend sa vedem pe unde ati inceput sa perpeliti micii, aripioarele, copanelele si fleicile. E drept ca suntem inca in post dar asta nu i-a oprit niciodata pe romani sa profite de vremea buna. Noi prevedem ca un nor de fum va invalui Iasul de pe toate cele 7 coline ale sale in acest weekend si evident la mijlocul saptamanii viitoare cand vom sarbatori si ziua de 1 Mai.
Asadar, iata mai jos o lista cu locurile in care puteti face un gratar in Iasi si in imprejurimi:
1. Zona C. A. Rosetti – accesibila din Copou sau din Podul de Fier. Sunt gratare amenajate, banci si chiar cosuri de gunoi pe care va recomandam sa le folositi cu incredere si responsabilitate. Evident, se poate opta si pentru varianta clasica a gratarului facut direct pe pamant dar atentie la amenzi, politia comunitara patruland destul de des prin zona.
2. Zona Bucium – accesibila dinspre Bularga sau bulevardul Poitiers. Nu sunt gratare amenajate dar este o zona de traditie si sunt multe locuri deja „batatorite”. Atentie, de asemenea, la controale si folositi cu incredere saci menajeri pentru strangerea gunoaielor. De asemenea, puteti face mini expeditii cu copiii prin zona stancoasa din vale. Curajosii pot incerca si cu bicicletele.
3. Zona Cetatuia – accesibila din bulevardul Poitiers sau dinspre CUG. E zona impadurita asa ca atenti cu focul. De asemenea, nu lasati gunoaie.
4. Zona Ciric – accesibila dinspre 2 Baieti sau dinspre Moara de Vant. Deja stiti ca se amenajeaza de zor acolo spatii de agrement. Vom merge si noi in weekend sa fotografiem si sa va mai dam niste detalii. Celebra insulita este acum in curs de reamenajare si nu stim daca vor mai fi disponibile gratarele acolo insa puteti opta pentru zona taberei de peste lac un pentru o taxa de acces se pot folosi gratarele. De asemenea, se pot obtine de la administratie mese si banci insa recomandam rezervari in avans. Nu recomandam focul neautorizat in zona pentru ca este zona impadurita si riscati amenzi usturatoare. Politia comunitara isi face treaba destul de bine.
5. Zona Dorobanti – accesibila prin Moara de Vant – Eternitate. Avem lac, avem baza nautica, costa niste banuti daca vrei sa intri si pe lac si din cate stim se puteau practica si sporturi nautice in trecut.
6. Zona Pietrarie – accesibila din Bucium, dupa curba cea mare se face dreapta in jos prin padure prin localitatea cu acelasi nume si se continua pana la terminarea drumului. E o poiana interesanta acolo insa e posibil sa fie proprietate privata. Nu strica sa intrebati, desi in trecut am vazut destul de multa lume acolo si nu am auzit sa fi fost probleme.
7. Zona Breazu – accesibila prin Copou. N-am fost niciodata la gratar acolo dar stim ca se mai practica. Vederea e minunata, aerul curat dar din nou exista riscul sa apara politia comunitara si sa se lase cu amenzi. Nu lasati gunoaie, exista tomberoane putin mai sus unde intoarce microbuzul.
Vom reveni si cu un fotoreportaj sa vedem unde au fost iesenii in weekend la gratar si va incurajam sa ne mai dati si voi ponturi legate de locuri, asta daca nu cumva sunt si secrete! 🙂