Muzee ciudate din intreaga lume (partea a II-a)

Daca lunea trecuta am vorbit despre primele cinci muzee din lista noastra de muzee ciudate, astazi va prezentam alte cinci institutii care isi impresioneaza vizitatorii prin obiectele expuse:

6. Muzeul Artei de prost gust din Massachusetts, SUA 

Muzeul cunoscut si sub numele de MOBA nu trebuie confundat cu fratele sau celebru din New York, MoMA, sau Muzeul de Arta Moderna. Muzeul Artei Proaste a fost infiintat in 1993 de un negustor de antichitati, Scott Wilson. Intreaga idee a muzeului a pornit de la niste picturi nereusite pe care acesta le-a recuperat de la gunoi.  

Potrivit curatorilor sai, „artistii unora dintre lucrarile expuse au fost in mod evident inspirati de o muza unica, probabil de provenienta extraterestra”. Astazi muzeul reuneste circa 500 de exponate (picturi si sculpturi),  cotate ca fiind cele mai oribile „capodopere” produse vreodata. Conform sloganului, muzeul este dedicat „artei prea proaste pentru a fi ignorate”. 

7. Muzeul Torturii din Amsterdam, Olanda 
Situat chiar in Celebrul Cartier Rosu,  Muzeul Torturii din Amsterdam reuneste o colectie neobisnuita de intrumente macabre folosite in Evul Mediu, cat si in epoca moderna cand tortura era o practica legala si recunoscuta oficial. Printre exponatele care o sa iti dea fiori pe sira spinarii se numara un scaun al inchizitiei, custile – spanzuratoare, mastile de fier sau spargatorul de cranii. In plus, turistii sunt ingroziti de diferite tehnici de tortura aplicate de-a lungul istoriei.

 

8. Muzeul solnitelor de sare si piper, Tennesse, SUA  

Muzeul a fost creat de un arhelolog fascinat de istoria presaratorilor de sare si piper si prezinta vizitatorilor peste 20.000 de solnite din toata lumea,  unele datand tocmai in anii 1500. De asemenea, muzeul are expusa cea mai mare colectie de rasnite de piper din lume. Pe site-ul muzeului putem gasi raspunsul la o intrebare care framanta de veacuri omenirea: „care solnita are mai multe gauri: solnita de sare sau solnita de piper?” 

9. Muzeul Mutter din Philadelphia, SUA 

Muzeul din Philadelphia expune in jur de 20.000 de obiecte care reflecta anomalii fizice dintre cele mai variate ale omului. Un loc cum nu se poate mai potrivit pentru cei pasionati de curiozitatile medicale. Infiintat de catre Colegiul medicilor de la Philadelphia Mütter, edificiul prezinta o impresionanta colectie de specimene anatomice si de cranii diforme. Majoritatea celor care l-au vizitat il catalogheaza drept un muzeu al ororilor.   

10. Muzeul Zgarzilor de caine din Leeds Castle, Marea Britanie 

Muzeul gazduieste o colectie de peste 100 de zgarde care dateaza din antichitate si pana in epoca medievala. Accesoriile pe care astazi orice posesor de caine le foloseste aveau o importanta simbolistica in vremurile indepartate. Chiar daca toate zgarzile sunt cu adevarat impresionante, printre cele mai deosebite se numara cele care fac parte din colectia de zgarzi a Germaniei din perioada barocului. Acestea erau folosite la acea vreme pentru decoratii si erau realizate din piele, metale pretioase si catifea.  

Cam atat pentru astazi! Saptamana viitoare va prezentam ultima serie de muzee ciudate. 

Sursa: www.webcultura.ro / www.tripadvisor.com

Search

mai, 2024