66 de ani de Nicu Covaci

Considerat de multi drept unul dintre cei mai buni chitaristi rock din Romania generatiei sale, sarbatoritul nostru de astazi, Nicu Covaci, este fondatorul si liderul formatiei Phoenix. A inceput de mic copil sa ia lectii particulare de pian, acordeon si limba franceza, germana si engleza. Mai tarziu, dupa ce a invatat singur sa cante la muzicuta, a luat si lectii de chitara.  

In 1961, Nicu Covaci si Kamocsa Camo Bela, elevi la scoala medie nr. 2 din Timisoara, pun bazele unei  „formatii de chitare electrice”. Formatia se numea „Sfintii” si avea sa ramana la acest nume pana in 1964, atunci cand un activist UTC le spune ca nu mai pot canta sub acest nume „mistic”.  

Asa s-a nascut Phoenix, iar in perioada 1964-1966, formatia avea sa cante aproape seara de seara prin cantinele studentesti sau cluburile timisorene mai tot ce ascultau pe la radio Novisad sau primeau din occident: Beatles, Rolling Stones, Kinks, Byrds, Monkees sau Animals.

Primul lor concert bucurestean, din 1965 la IATC, avea sa le aduca admiratia lui Cornel Chiriac si invitatia de a-si inregistra piesele intr-un studio radio. Au inregistrat: „Stiu ca ma iubesti si tu”, urmata la scurt timp, de cele doua prelucrari folclorice: „Dunare, Dunare” si „Bun e vinul ghiurghiuliu”. In perioada 1965 – 1976, Phoenix ajunge pe culmile succesului, inregistrand la Electrecord mai multe albume, cum ar fi „Mugur de fluier” sau „Cantafabule”.

In 2000, Nicu Covaci, care considera ca a ramas unicul Phoenix autentic, renuntand la colaborarea lui Ovidiu Lipan Tandarica si Joszef Kappl, realizeaza un nou turneu in Romania, prilej cu care prezinta cateva compozitii noi si noua sa trupa. Turneul se intrerupe din cauza unui conflict intervenit intre Nicu Covaci si organizatori.

Nicu Covaci a parasit Romania in 1976, stabilindu-se mai intai in Olanda, apoi in Germania si in final in Spania, unde locuieste si acum. Pe langa muzica rock, Covaci este pasionat si de motociclete si sport, el practicand, printre altele, atletismul, canotajul, karate, boxul, inotul si scufundarile.    

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.modernism.ro

Search

aprilie, 2024