Pictor, sculptor, arhitect, inventator si om de stiinta italian, Leonardo da Vinci a ramas in filele istoriei ca unul dintre cei mai importanti artisti ai Renasterii, un spirit universal. Inovatia sa in pictura a influentat arta italiana pentru mai mult de un secol dupa moartea sa. Studiile sale stiintifice in anatomie, optica si hidraulica au anticipat multe dintre descoperirile stiintei moderne.
In 1466 a inceput ucenicia pentru Andrea del Verrocchio. In atelierul acestuia, Leonardo a fost introdus in multe activitati, de la pictarea pieselor din altar pana la sculptarea unor mari monumente din marmura sau bronz. In 1472 a intrat in cercul pictorilor din Florenta, iar in 1476 era inca considerat asistentul lui Verrocchio. Inceputurile carierei sale coincid cu dezvoltarea picturii in ulei in Italia si a naturalismului.
In 1478, Leonardo da Vinci a devenit un maestru independent. Primul sau angajament a fost sa picteze piesele din altar, din capela Palazzio Vecchio. Prima sa mare opera a fost „Adoratia Magilor” (inceputa in 1481, dar neterminata). Alte lucrari din tineretea sa sunt: „Benoise Madonna” (1478), portretul „Ginerva de Benci” (1474) si „Sfantul Jarome” (neterminat). Din 1482, el a intrat in serviciile ducelui de Milano, Ludovico Sforza, care avea una dintre cele mai stralucitoare Curti din Europa, si unde a ramas timp de 18 ani.
Printre capodoperele lui Leonardo la Milano se numara fresca „Cina cea de Taina” de la manastirea Santa Maria della Croce, tabloul „Gioconda”, „Doamna cu hermina”, „Buna Vestire”, „Sfantul Ioan Botezatorul”.
Artistul si-a consemnat ideile stiintifice intr-o serie remarcabila de caiete, care includ studii amanuntite de hidraulica, optica, astronomie si anatomie, proiecte de lucrari genistice si un ceas desteptator actionat de apa. A facut incercari repetate de a construi o masina zburatoare si a schitat un vehicul blindat ce seamana cu un tanc, precum si o bicicleta cu un aspect uimitor de modern.
Leonardo da Vinci a parasit Florenta in 1516 ca sa lucreze la curtea regelui Ludovic al XII-lea al Frantei. I s-a oferit o alocatie si un castel langa Amboise, unde a si murit, la varsta de 67 de ani.
Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.scientia.ro