82 de ani de Amza Pellea

Unul dintre cei mai mari artisti ai Romaniei, Amza Pellea ramane un reper si un model pentru generatiile actuale de  actori, si nu numai. Celebru pentru rolul sau din „Nea Marin miliardar”, dar si pentru interpretarile monumentale ale unor figuri din istoria romanilor, Amza Pellea a fost reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, jucand la la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai talentati ai scenei romanesti.  

Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (Vladica Hariton din „Tudor din Vladimiri” de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din „Croitorii cei mari din Valahia” de Al. Popescu, rolurile din „Tudor”, „Rascoala”, „Haiducii”, „Dacii”, „Columna”, „Mihai Viteazul”), cat si personaje contemporane (Ailincii din „Secunda 58” de Dorel Dorian, Manole din „Somnoroasa aventura” de T.Mazilu), dar si personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din „Fantana turmelor” de Calderon, Horatiu din „Hamlet”, Platonov din „Un Hamlet de provincie” de Cehov).  

A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, „Cel mai bun actor”, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manolache Preda) din filmul „Osanda”, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa „Velerim si Veler Doamne” de Victor Ion Popa.  

In 1983, la doar 52 de ani, Amza Pellea paraseste scena vietii, lasand in urma sa o multime de roluri care mai puteau fi jucate, o multime de cuvinte care mai puteau fi spuse. In onoarea sa, cinemateca Romaneasca de la ICR Londra i-a dedicat luna aprilie. Cele patru filme proiectate pe parcursul lunii prezinta rolurile definitorii, in film, ale marelui actor si reprezinta, in acelasi timp, o celebrare a cinematografului popular romanesc, care a creat personaje, situatii si replici memorabile, oferind o cale de evaziune din cenusiul cotidian al comunismului.  

Echipa InOras.ro ii multumeste pentru mostenirea cinematografica lasata in urma! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org  / www.hotnews.ro  
Sursa foto: www.jurnalul.ro

Search

decembrie, 2024