68 de ani de Eric Clapton

Muzician si compozitor englez, Eric Patrick Clapton este unul dintre cei mai mari chitaristi ai tuturor timpurilor. Poreclit „Slowhand” (mana inceata), Clapton ramane unul dintre artistii cei mai respectati si mai influenti din muzica rock si blues. La varsta de 17 ani a infiintat prima sa formatie, „The Roosters”. Tanarul muzician a crescut ascultand inregistarile de blues ale unor artisti din Chicago si a marilor chitaristi B.B. King si Freddie King. In 1964, numele sau incepe sa devina cunoscut in lumea muzicii, ca membru al formatiei „The Yardbirds”, un grup de rock and roll cu influente de blues.  

Intre 1971 si 1972, Clapton abandoneaza scena muzicii, din cauza problemelor cu drogurile. Pete Townshend, chitaristul de la The Who, l-a ajutat sa depaseasca aceasta criza si a organizat un concert pentru revenirea lui in Rainbow Theatre din Londra in 1973. La sfarsitul anilor ’70, alcoolismul lui Clapton devine critic si trebuie sa fie spitalizat, iar apoi sa urmeze o cura la Antigua (unde el insusi va ridica un centru de dezintoxicare, Crossroads Center).

La inceputul aniilor ’90, doua tragedii enorme ii vor afecta lui Clapton atat cariera profesionala, cat si viata: moartea colegului sau de turneu, chitaristul Stevie Ray Vaughan, si moartea fiului sau, in varsta de patru ani. In memoria sa, Clapton scrie „Tears in Heaven”, piesa care devine un mare succes si pentru care a primit artistul a primit sase premii Grammy.  

In 1992, Clapton inregistreaza concertul MTV Unplugged, acesta devenind cel mai mare succes a lui Clapton din intreaga sa cariera. In anii urmatori, Clapton isi imparte timpul intre colaborari cu Carlos Santana si B. B. King, care vor avea un mare succes, si scoate albumul de muzica electonica „Retail Therapy” in 1997, si apoi „Pilgrim” in 1998.  

Printre albumele scoase de Clapton in ultimii ani, se remarca „Me & Mr Johnson” (2004), disc in memoria lui Robert Johnson, cel care a avut cea mai mare influenta asupra chitaristului si colaborarea sa recenta (noiembrie 2006) cu legenda blues-ului alb J.J. Cale, „The Road to Escondido”.  

In cei 40 de ani de cariera, Eric Clapton este singurul artist care a fost inclus de trei ori in faimosul Rock and Roll Hall of Fame (in calitate de membru Yardbirds, Cream si ca artist solo). Clapton a vandut peste 42 de milioane de albume pentru care a primit peste 80 de discuri de aur, platina si diamant.  

In 2010, Eric Clapton a ajuns si in Romania, alaturi de fostul coleg din trupa Blind Faith, Steve Winwood.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani” si il asteapta cu drag la un nou concert in Romania. 

Sursa: www.bestmusic.ro
Sursa foto: www.prweb.com

Search

septembrie, 2024