Ziua Mondiala a Meteorologiei

O vreme mai potrivita pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Meteorologiei nici ca putea exista! Printre fulgi, coduri galbene si portocalii, rafale de vant si de ploaie, incercam sa vedem si partea buna a lucrurilor, si anume, importanta meteorologiei in viata noastra.  

Decretata in 1960, cu scopul de a face mai bine  cunoscuta si apreciata activitatea Serviciilor Meteorologice si Hidrologice Nationale, Ziua Mondiala a Meteorologiei presupune alegerea unei teme anuale si organizarea unor evenimente care sa sutina si sa promoveze activitatea Organizatiei Meteorologice Mondiale.  

Astfel, tematica din acest an este:  „Observand vremea putem proteja viata si bunurile”, marcand in acelasi timp, aniversarea a 50 de ani de activitate a Programului Veghea Meteorologica Mondiala. Aceasta tema subliniaza ratiunea de a fi a OMM – reducerea numarului de victime si a pagubelor cauzate de hazardele legate de vreme, clima si apa. In acelasi timp, Ziua Mondiala a Meteorologiei din anul 2013 reprezinta o recunoastere a contributiei fundamentale a Veghii Meteorologice Mondiale la atingerea acestui scop.

In ultimii 30 de ani, dezastrele naturale au costat viata a peste doua milioane de oameni si au cauzat pagube economice estimate la mai mult de 1,5 trilioane $. Aproape 90% din aceste dezastre, 70% dintre victime si 80% din pierderile economice au fost provocate de hazarde legate de vreme, clima si apa, asa cum sunt ciclonii tropicali, cresterea nivelului apei in situatii de furtuna, valurile de caldura, secetele, inundatiile, precum si epidemiile legate de inundatii.

Organizatia Meteorologica Mondiala are o contributie exceptionala la protejarea vietii si a bunurilor, prin intermediul programelor sale si al celor peste 190 de Servicii Meteorologice si Hidrologice Nationale. Prognozele meteorologice si avertizarile timpurii emise catre guverne, precum si catre diferitele sectoare economice si catre cetateni ajuta la prevenirea si diminuarea dezastrelor.  

Cu aceasta ocazie, Michel Jarraud, Secretarul General al Organizatiei Meteorologice Mondiale a transmis un mesaj: „Ziua Mondiala a Meteorologiei din anul 2013 reprezinta o ocazie pentru a scoate in evidenta activitatea pe care Serviciile Meteorologice si Hidrologice Nationale o desfasoara 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea si pentru a proteja viata si bunurile. Sunt increzator ca aceasta aniversare va contribui si la evidentierea beneficiilor rezultate din continuarea investitiilor in infrastructura meteorologica si in cea hidrologica, a importantei cooperarii globale si a urgentei reprezentate de cresterea capacitatii de a furniza servicii meteorologice si climatice de o calitate mai buna catre toti cetatenii, comunitatile si natiunile care au, in cea mai mare masura, nevoie de aceste servicii.”    

Sursa: www.meteoromania.ro

Search

mai, 2024