166 de ani de Alexandru D. Xenopol

Academician, economist, filosof, istoric, pedagog, sociolog si scriitor roman, Alexandru D. Xenopol este autorul primei mari sinteze a istoriei romanilor si este considerat cel mai mare istoric roman, dupa Nicolae Iorga. Nascut la Iasi, Xenopol a urmat un doctorat in drept la Berlin si unul in filosofie la Giessen. Pentru meritele sale deosebite, in 1893 a fost ales membru titular al Academiei Romane, iar intre 1898 si 1901 a fost numit rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Ca om de stiinta, incepand cu anul 1900, Xenopol a devenit membru de onoare al Societatii de Arheologie din Bruxelles, apoi a primit acelasi titlu de la Societatea Academica din Cernauti. In 1901, a fost ales membru al Institutului International de Sociologie (1903) si, respectiv, membru titular al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Paris (1914), dar si  vicepresedinte al Societatii de Sociologie din Paris (1916).

Inca din anii de inceput ai activitatii sale stiintifice, Alexandru D. Xenopol s-a remarcat prin analize istorice, cu valoare incontestabila, publicate in revista „Convorbiri literare”. Dintre acestea se impune scrierea „Teoria lui Röesler. Studiu asupra staruintei romanilor din Dacia Traiana”, aparuta in 1884. In perioada 1888 – 1893, Alexandru D. Xenopol a tiparit la Iasi opera sa fundamentala, „Istoria Romanilor din Dacia Traiana”, avand sase volume si totalizand aproape 4000 de pagini. Aceasta este prima prezentare sistematizata, analitica si complexa a istoriei romanilor, din toate provinciile traditionale, incepand tratarea problematicii din cele mai vechi timpuri pana la unirea din anul 1859.  

Prin intreaga sa activitate, Alexandru D. Xenopol a ramas cunoscut ca una dintre cele mai desavarsite personalitati culturale ale Romaniei.  

Echipa InOras.ro ii multumeste pentru capodoperele lasate in urma sa! 

Sursa: www.icr.ro
Sursa foto: www.ipedia.ro

Search

decembrie, 2024