Nebunia verde: sarbatoarea Sfantului Patrick

Foarte mult verde, multa distractie, multa bere si muzica, multi trifoi si spiridusi. Acestea sunt coordonatele zilei de astazi, cea mai cunoscuta zi din intreaga lume dedicata unui sfant, cand irlandezii de pretutindeni il celebreaza pe Sfantul Patrick, sfantul patron al Irlandei si Islandei.  

Considerat evanghelizatorul Irlandei, Sfantul Patrick s-a nascut in Britania, in jurul anului 385. La 16 ani a fost prins de pirati si vandut rob in Irlanda, unde a fost trimis sa pasca oile. Recastigandu-si libertatea dupa 6 ani, s-a intors in Britania. A intrat in randul clericilor, iar in 432 s-a intors in Irlanda, devenind marele apostol al acestei tari.  

In timpul foametei din Irlanda, multi irlandezi au emigrat in S.U.A., luand cu ei si traditiile lor legate de Sfantul Patrick. Asa se face ca, oriunde exista irlandezi pe aceasta planeta, in ziua de Sfantul Patrick (numita in irlandeza „Lá Fhéile Pádrai”) acestia se imbraca frumos in verde, culoarea traditionala, si sarbatoresc cu parade vesele, animate de muzica populara, de dansuri saltarete si stropite din belsug cu bere.  

Anul trecut, pe 17 martie, 430.000 de oameni din 161 de tari si-au unit fortele pentru a stabili doua noi recorduri mondiale care sa marcheze Ziua Sfantului Patrick si care sa transforme totodata aceasta zi in „The Friendliest Day of The Year”.  

Manifestarile dedicate Ziua Sfantului Patrick nu se limiteaza la traditionala parada din Dublin. Irlandezii isi asteapta turistii in capitala Irlandei cu programe speciale de vizitare a principalelor monumente, cu spectacole si concerte live. Si cu multa bere si whisky.  

Voi pe unde petreceti Ziua Sfantului Patrick?

 

Surse foto: www.sftravel.com / www.adevarul.ro

Search

mai, 2024