Festivalul Hai la teatru – 655 de elevi in concurs

Cea de-a saptea editie a Festivalului concurs „Hai la teatru!”, adresat trupelor de teatru scolar din orasul si judetul Iasi, va reuni nu mai putin de 655 de elevi, constituiti in 59 de trupe, coordonate de 79 de cadre didactice.  

Festivalul va avea loc, ca in fiecare an, pe 20 si 21 martie,  date semnificative pentru comunitatea artistica internationala. UNESCO le-a declarat Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret, 20 martie, respectiv Ziua Mondiala a Marionetei, 21 martie.  

Deschiderea oficiala a editiei cu numarul VII a Festivalului „Hai la teatru!” este programata miercuri, 20 martie, ora 14.30, cu doua reprezentatii ale trupelor „Globus” si „Catharsis”, Colegiul National „Emil Racovita”.  

De sapte ani incoace, in aceste zile, artistii de la Teatrul „Luceafarul” cedeaza locul din scena micilor actori, evidentiindu-le rezultatele in teatrul scolar. Forma importanta de educare a copiilor si tinerilor, teatrul scolar a cunoscut o dezvoltare substantiala si in Romania, cadre didactice dedicate ocupandu-se de selectarea elevilor talentati, de repetitii si de participarea la diverse manifestari de gen.  

Festivalul este structurat pe trei categorii, clasele I-IV, V-VIII si IX-XII, competitorii provenind atat din mediul urban (Iasi, Harlau, Pascani), cat si din mediul rural (Rachiteni, Horlesti, Mogosesti, Macaresti, Popricani, Hodora, Miroslava, Scheia, Tatarusi etc.), atat din licee teoretice, cat si din licee industriale, multe dintre ele, participante inca de la prima editie a manifestarii.  

Evenimentul care va individualiza editia actuala este proiectia filmului documentar „Shakespeare High al regizorului de origine romana Alex Rotaru, stabilit in SUA. Realizat in 2011, filmul este produs de Kevin Spacey, iar premiera absoluta a avut loc la New York Tribeca Festival, prezidat de Robert de Niro.  Festivalul Shakespeare, care da si titlul filmului, este organizat de  DTASC (Drama Teachers Association of Southern California) si are o traditie impresionanta.  

Proiectia ieseana este posibila gratie sprijinului acordat de Alex Rotaru. Toti cei interesati pot participa la proiectia din 20 martie, ora 18.30, sala mica a Teatrului „Luceafarul”. Filmul este in engleza si dureaza 1 ora si 20 minute. Intrarea este libera.

Search

mai, 2024