134 de ani de Albert Einstein

Autorul teoriei realtivitatii, Albert Einstein a fost un fizician teoretician german. In 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizica. De-a lungul vietii sale a publicat peste 300 de lucrari stiintifice si 150 non-stiintifice, fiind considerat astazi una dintre cele mai cunoscute si reprezentative figuri ale secolului al XX-lea. In 1999, revista Time l-a numit pe Albert Einstein „Omul secolului”.  

Inca de mic, Einstein s-a manifestat ca un baiat neobisnuit. Nu a vorbit pana la trei ani, dand impresia ca este retardat mintal. Cu toate acestea, el a fost un autodidact desavarsit, lucru care s-a vazut mai tarziu si in cariera sa.  

Contributiile sale includ cosmologia relativista, teoria capilaritatii, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicatii in mecanica cuantica, explicarea miscarii browniene a moleculelor, probabilitatea tranzitiei atomice, proprietatile termice al luminii (al caror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiatiei (ce include emisia stimulata), teoria campurilor unitara si geometrizarea fizicii.  

Una din formulele sale celebre este E=mc² (apreciata ca cea mai faimoasa ecuatie a lumii), care cuantifica energia disponibila a materiei. Pe aceasta formula se bazeaza atomistica, sectiunea din fizica care studiaza energia nucleara. Savantul s-a opus utilizarii studiilor sale in dezvoltarea armelor nucleare, dar fara succes.  

Einstein se stinge din viata in 1955 in urma unui atac de cord. Conform dorintei sale, a fost incinerat, iar cenusa a fost aruncata intr-un rau din New Jersey. Inaintea incinerarii, patologul Spitalului Princeton, Thomas Stoltz Harvey i-a scos creierul, pentru a fi pastrat, fara permisiunea familiei, in speranta ca in viitor vor putea fi gasite explicatii stiintifice pentru inteligenta si genialitatea lui Einstein.

Echipa InOras.ro ii multumeste lui Einstein pentru descoperirile lasate in urma sa! 

Sursa: ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.imagozone.com

Search

decembrie, 2024