184 de ani de Levi Strauss

Nascut in Bavaria, intr-o familie de evrei germani, Levi Strauss, este considerat ca fiind cel care a reusit sa transforme hainele de muncitori in cea mai populara imbracaminte si simbolul culturii occidentale: pantalonii din jeans.

La 18 ani, Strauss se muta impreuna cu familia sa in New York. De acolo, el ajunge in San Francisco, unde incepe sa vanda salopete din jeans pentru mineri, apoi din denim, un material mult mai rezistent decat jeans-ul. In anii 1870, Jacob Davis, care facea si el pantaloni pentru muncitori din denimul cumparat de la Levi Strauss & Co, s-a gandit sa foloseasca nituri din cupru pentru a intari cusaturile si buzunarele. Pentru ca nu isi permitea sa patenteze inventia, a apelat la Levi Strauss si au inceput impreuna sa produca blugii din denim sub brandul Levi’s

Brevetul de inventie a fost obtinut pe 20 mai 1873, aceasta fiind data nasterii celebrilor blugi din denim, care au beneficiat si de cateva elemente unice pentru acea perioada – cusaturi duble decorative pe buzunarele din spate si o eticheta rosie cu numele firmei, care servea drept garantie. De altfel, atunci a fost prima data cand o eticheta a fost plasata pe exteriorul hainelor.  

Timp de 20 de ani, Levi Strauss & Co. a fost singura companie autorizata sa produca haine prevazute cu capse. Abia in 1891, patentul a devenit domeniu public, oferind o oportunitate nemaipomenita si celorlalte companii sa se dezvolte. Astfel intra pe piata concurenti precum Lee Cooper si Wrangler, insa Levi’s ramane la fel de apreciat de catre cowboy, agricultori si muncitori.

Popularitatea blugilor Levi’s creste in anii ’50 in randul adolescentilor, iar din anii ’60 incep sa fie purtati de sustinatorii curentului hippie. Odata cu anii ’80, blugii Levi’s devin si un obiect de lux, fiecare  designer aducandu-si contributia la crearea a noi modele.  In 1985, Levi Strauss & Co a devenit cel mai mare producator de pantaloni din lume. 

Echipa InOras.ro ii multumeste lui Levi Strauss pentru una dintre cele mai minunate inventii din domeniul vestimentar: pantalonii din jeans!

Search

mai, 2024