80 de ani de Nina Simone

Eunice Kathleen Waymon, cunoscuta sub numele Nina Simone, a fost o cantareata, compozitoare, pianista americana. Nina Simone a inregistrat peste 40 de albume pe parcursul carierei sale. Artista s-a implicat activ in lupta pentru drepturi ale minoritatilor din SUA si multe din melodiile sale fac referire la problemele interrasiale si discriminarea minoritatilor.

Din momentul in care a fost respinsa la concursul de admitere la Curtis Institute of Music din Philadelphia, pe motiv ca era afro-americana, Nina Simone a hotarat ca trebuie sa schimbe ceva in mentalitatea oamenilor. Si a facut acest lucru cu ajutorul muzicii.

In anii ’60, artista devine o militanta activa a miscarii pentru drepturile civice, fiind vazuta mereu alaturi de Martin Luther King, dar si langa Stockely Carmichael sau Malcolm X. Ea compune „Young, Gifted And Black”, care va deveni un veritabil imn al militantilor negri. Din nefericire, visul ei de egalitate rasiala ia sfarsit in momentul in care Martin Luther King este asasinat. Parasita de sotul ei, Simone se muta in Liberia si apoi in Franta, unde va ramane mult timp.  

Nina Simone revine in anii ’80 cu o interpretare deosebita a cantecului „Ne me quitte pas” al lui Jacques Brel, vocea ei grava si puternica seducand pe loc publicul international. Ca si Ray Charles – al carui echivalent feminin poate fi considerata – Nina Simone s-a bucurat intotdeauna de o mare popularitate in Europa.

Principalele cantece interpretate de diva jazz-ului de-a lungul carierei au fost „I Love You Porgy” (1959), „My Baby Just Cares For me” (1960, a doua cariera in 1987), „I Put A Spell On You” (1962), „Don’t Let Me Be Misunderstood” (1964), „Mississipi Goddam” (1966), „To Be Young, Gifted And Black” (1969), „Why The King Of Love Is Dead” (1968, inspirat de asasinarea lui Martin Luther King), „Ain’t Got No – I Got Life” (1969, extras din comedia muzicala Hair), „To Love Somebody” (1969), „Here Comes The Sun” (1970), „Baltimore” (1978).

Echipa InOras.ro ii multumeste cantaretei Nina Simone pentru toate melodiile lasate in urma sa!

Search

mai, 2024