Amour, 10 nominalizari la premiile Cesar

Academia de Arte si tehnici cinematografice din Franta si-a anuntat nominalizarile pentru cea de-a 38-a editie a Premiilor Cesar, eveniment care va avea loc pe 22 februarie la Paris. Sapte dintre lungmetrajele distribuite in Romania de Independenta Film au cele mai multe nominalizari.

„Amour”, filmul lui Michael Haneke – productie franceza, dar inscrisa ca austriaca data fiind nationalitatea regizorului – a fost nominalizat la zece sectiuni: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun actor”, „Cea mai buna actrita”, „Cel mai bun scenariu original”, „Cea mai buna imagine”, „Cel mai bun montaj”, „Cea mai buna actrita in rol secundar”, „Cel mai bun sunet”, „Cele mai bune decoruri”.

Alte pelicule nominalizate la Cesar si  care pot fi deja vazute in cinematografele din Romania sunt: „Oslo”, „31 august”, „Angels Share” si „A Royal Affair”, mentionate la sectiunea „Cel mai bun film strain”. „Populaire” si „Dans la maison”, din 2012, candidate si ele la Cesar, vor fi aduse anul acesta in Romania tot de Independenta Film.

Pelicula „Amour”, care va avea premiera in Romania pe 1 februarie, spune povestea unor fosti profesori de pian, sot si sotie (Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva), actualmente pensionari ajunsi la varsta a treia. Cei doi locuiesc singuri, asa ca, in momentul in care starea de sanatate a unuia dintre ei se agraveaza brusc, relatia precum si capacitatea lor de a gestiona criza sunt puse la foarte grea incercare.

Pentru cele doua roluri principale, Haneke a reusit sa ii aduca pe actorii Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva, care se retrasesera de 10 ani din industria cinematografica.

La cea de-a 85-a editie a Premiilor Academiei Americane de Film (evenimentul va avea loc pe 24 februarie, in Los Angeles), Amour a fost nominalizat la Oscar 2013, pentru urmatoarele patru sectiuni: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor – Michael Haneke”, „Cea mai buna actrita – Emmanuelle Riva”, „Cel mai bun scenariu original”, „Cel mai bun film strain – Austria”. In afara de aceste nominalizari, Amour a mai obtinut Globul de Aur 2013 pentru „Cel mai bun film strain” si Palme D’or la Cannes 2012.

Independenta Film este casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase. Independenta Film a distribuit pelicule ca „Trainspotting”, „Amelie”, „Melancholia”, „Todo sobre mi madre”, „In The Mood for Love”, „Vicky Cristina Barcelona”, „Dogville” etc.

Search

mai, 2024