163 de ani de Mihai Eminescu

„Poetul national al romanilor”, „Luceafarul poeziei romanesti”, „Poetul nepereche”, Mihai Eminescu a fost si este una dintre valorile cu care Romania s-a mandrit in toata lumea. Nascut la Botosani, al saptelea dintre cei unsprezece copii ai caminarului Gheorghe Eminovici, si-a petrecut copilaria la Ipotesti, unde descopera frumusetile naturii, intr-o totala libertate de miscare si de contact cu oamenii.  

Intre 1858 si 1866 urmeaza scoala la Cernauti, cu pauze intre studii. Paraseste scoala in 1863, revine ca privatist in 1865 si pleaca din nou in 1866. Intre timp, se angajeaza ca functionar la diverse institutii din Botosani. Tot in 1866 apar primele manifestari literare ale lui Eminescu, odata cu moartea profesorului sau de limba romana, Eminescu dedicandu-i acestuia poezia „La mormantul lui Aron Pumnul”, semnata Mihai Eminovici. In martie, poetul debuteaza in revista „Familia”, cu poezia „De-as avea”. Iosif Vulcan ii va schimba numele in Mihai Eminescu. 

Anii 1869-1872, cand a fost „auditor extraordinar” la Facultatea de Filosofie si Drept din Viena, ii vor prevesti viitorul literar. In aceasta perioada activeaza in randul societatii studentesti, o cunoaste pe Veronica Micle, marea lui dragoste pentru care va suferi enorm, incepe colaborarea la „Convorbiri Literare”, revista unde va publica cele mai bune antume si al carei mentor, Titu Maiorescu, il va consacra ca poet si debuteaza ca publicist in ziarul „Albina”, din Pesta.  

Nu finalizeaza studiile sale de la Berlin, unde a plecat cu o bursa oferita de Junimea, dar in tot acest timp asimileaza o cultura vasta. Intors la Iasi, lucreaza intre 1874 si 1877 ca director al Bibliotecii Centrale, ca profesor suplinitor si revizor scolar (perioada in care se imprieteneste cu Ion Creanga) si ca redactor la ziarul Curierul de Iasi.  

In 1877 se muta la Bucuresti, unde pana in 1883 este redactor, apoi redactor-sef la ziarul conservator Timpul. Desi va desfasura o activitate publicistica deosebita, fiind un aprig sustinator al nationalismului, sanatatea i se va inrautati din ce in ce mai tare. In 1883, anul publicarii operei „Luceafarul”,  este internat pentru prima oara la spital, macinat de boala sa psihica. In decembrie apare volumul „Poezii”, singurul volum tiparit in timpul vietii, cu o prefata scrisa de Titu Maiorescu.  

Pe 15 iunie 1889, Mihai  Eminescu se stinge din viata in casa de sanatate a doctorului Sutu, in conditii care vor suscita numeroase controverse.    

Echipa InOras.ro se mandreste cu astfel de romani si spera ca opera lor sa nu dispara niciodata!

Search

noiembrie, 2024