Cunoscut mai ales pentru clasicele sale carti „Stapanul inelelor” si „Hobbitul”, J. R. R. Tolkien a fost scriitor, poet si profesor de limba si literatura engleza la Universitatea Oxford. Considerat „tatal literaturii fantastice”, opera lui Tolkien a fost o sursa de inspiratie pentru pentru multe alte romane si nuvele fantasy si SF. In 2008, The Times i-a oferit lui Tolkien locul sase pe lista celor mai buni scriitori britanici din 1945 pana in prezent.
Nascut in Africa de Sud, scriitorul se muta cu familia in Anglia la varsta de trei ani. Peisajele si mitologia nordica a provinciei Midlands au reprezentat sursa principala pentru imaginatia lui Tolkien cand acesta a inceput sa a scrie despre „comitat” si „hobiti” in cartile sale. Prima educatie primita de catre Tolkien a fost la King Edward VI, din Birmingham. Mai tarziu a studiat lingvistica la Exeter College, Oxford, si si-a luat diploma de absolvire a colegiului în 1915. Prima sa publicatie academica a fost reprezentata de o editie a nuvelei „Sir Gawain si Cavalerul Verde” (1925). De asemenea, a scris si romanele „Chaucer” (1934) si „Beowulf” (1937).
„Hobbitul” a început ca o poveste inainte de culcare pentru copiii sai. Tolkien a scris „Stapanul Inelelor” intr-o perioada de aproximativ 14 ani, romanul incepand sa se nasca din scrisorile trimise copiilor sai si din alte bucati de scriitura din ceea ce urma sa devina una dintre cele mai cunoscute povesti de aventuri.
In ciuda popularitatii imense de astazi datorate cartilor sale, Tolkien nu a beneficiat foarte mult de pe urma vanzarilor. Abia dupa moartea sa, fiul lui Tolkien a publicat multe carti bazate pe manuscrisele nepublicate, incluzand „Silmarillion”. Acestea, impreuna cu „Hobbitul” si „Stapanul Inelelor” au avut un succes nemaipomenit, formand un complex de povestiri, poezii, istorii, limbi fictive si eseuri literare, legate intre ele, despre lumi imaginare ca Arda si Pamantul de Mijloc.
Echipa InOras.ro va sfatuieste sa mergeti sa vedeti nou lansatul „The Hobbit” si, de ce nu, sa cititi inainte si cartea lui Tolkien!