75 de ani de Anthony Hopkins

Celebru mai ales pentru rolul doctorului Hannibal Lecter din pelicula „Tacerea mieilor”, Philip Anthony Hopkins este unul dintre cei mai cunoscuti actori britanici. Multi au afirmat ca Hopkins este printre putinii actori talentati care intra, cu adevarat, in pielea personajului interpretat.  

Sub influenta lui Richard Burton, la 17 ani, Hopkins se inscrie la Colegiul de Muzica si Drama Cardiff, pe care il absolva in 1957. In 1965 se muta la Londra, la invitatia lui Laurence Olivier. Momentul de rascruce al carierei sale il constituie rolul lui Edgar din „Dansul mortii” de August Strindberg. Hopkins devine foarte recunoscut pe scenele teatrelor din Marea Britanie, in roluri precum Claudius in „Hamlet” sau in „Richard Inima de Leu”. Desi la inceput juca numai in piese de teatru, cu timpul isi schimba perspectiva si se muta in America. In 1966 isi face debutul in film, prin „The White Bus”.  

In anul 1977 a aparut in „A Bridge Too Far”, cu Gene Hackman, Sean Connery si Michael Caine, iar in 1980 joaca in pelicula „The Elephant Man”, care a primit 8 nominalizari la premiile Oscar. In anii ’90 interpreteaza alte roluri in filme foarte cunoscute din cinematografia internationala, cum ar fi „Desperate Hours”, „The Silence of the Lambs”, care i-a adus primul premiu Oscar la categoria „Cel mai bun actor in rol principal” si in „Bram Stoker’s Dracula”, cu Gary Oldman si Winona Ryder.  

In 1994 joaca in alt film nominalizat la Oscar, „Legends of the Fall”. Urmeaza apoi peliculele „Surviving Picasso”, „Amistad”, „The Mask of Zorro” si „Meet Joe Black”. In 2001 si in 2002 reia rolul infricosatorului doctor Hannibal Lecter in „Hannibal” si „Red Dragon”. Filmografia lui Hopkins mai cuprinde lungmetrajele „All the King’s Men”, „Alexander”, Fracture” „Thor” si „The Rite”, din 2011.  

In cel mai recent film al sau, actorul joaca rolul lui Alfred Hitchcock, regizorul care a definit genul horror. Premiera din Romania a peliculei „Hitchcock” va avea loc in februarie 2013.  

Echipa InOras.ro ii doreste „La multi ani” si roluri la fel de captivante ca pana acum!          

Search

mai, 2024