Asociatia Mesterilor Populari din Moldova organizeaza, cu ocazia sarbatorilor de iarna, o serie de activitati menite sa aduca la cunostinta publicului traditiile romanesti specifice sarbatorilor de Craciun si Anul Nou.
Astfel, vor fi organizate doua manifestari. Prima dintre ele se desfasoara in Pascani, in perioada 14-16 decembrie 2012, pe Strada Stefan cel Mare. La aceasta prima editie a evenimentului „Traditii si obiceiuri moldovenesti de iarna” se vor desfasura urmatoarele activitati:
- „Atelierul Mosului” – 35 de mesteri si creatori populari din tot spatiul romanesc, vor expune spre vanzare obiecte din recuzita obiceiurilor de iarna (icoane, pictura naiva, masti si mascute, dobe sau tobe, harapnice, bate, sfesnice, buhaie, camasi si bundite, caciuli, traiste si traistute, braie si barnete);
- Spectacole artistice stradale in spiritul sarbatorilor de iarna;
- „Bucatele bunicii” – mancaruri si bauturi traditionale specifice acestei perioade aparte a anului calendaristic.
Cea de-a doua manifestare, „Traditii pe Ulita Lapusneanu”, aflata deja la a III-a editie, se va derula in perioada 20-22 decembrie 2012, pe Strada Lapusneanu. Manifestarea de la Iasi se va derula tot pe trei secvente:
- Targul „Mosul cu daruri” – 40 de mesteri si creatori populari din toata tara, care vor prezenta obiecte specifice recuzitei obiceiurilor de iarna;
- „Maine anul se innoieste…” – mini-spectacole in care se vor prezenta colinde, uraturi, obiceiuri de iarna de catre grupuri, cete sau alaiuri de mascati din judetul Iasi si din alte judete ale Moldovei;
- Bucatele bunicii – prezentarea unor produse culinare care se incadreaza in specificul traditiilor de iarna romanesti (julfa, colaci si colacei, alivanca, malai, cozonac, placinte, turta dulce, dulceturi, urs, produse conservate dupa metode traditionale, afumaturi, vin fiert s.a.).
Organizatorii au in vedere ca ambele manifestari sa aiba un pronuntat caracter cultural-educativ, destinat mentinerii si promovarii, cu precadere in randul tinerilor, a valorilor specifice sarbatorilor romanesti de iarna.