169 de ani de Robert Koch

Medic si bacteriolog german, Robert Koch este intemeietorul epidemiologiei moderne. Koch a fost primul care, in 1876, a izolat bacteria care provoaca antraxul, a descoperit in 1882 bacilul tuberculozei, iar in 1883 pe cel al holerei.

Dupa absolvirea liceului, Koch a studiat medicina la Universitatea din Gottingen, unde a invatat anatomia in cursurile profesorului Jacob Henle. Influentat de gandirea lui Henle, Koch a publicat in 1840, o lucrare pe tema bolilor infectioase cauzate de organisme parazite.

In 1867, se stabileste la Rackwitz, unde se inroleaza voluntar in razboiul fraco-prusac. Timp de opt ani a fost ofiter medical al districtului Wollstein, unde si-a efectuat si cercetarile in ceea ce priveste bacilul antraxului. Neavand bani, Koch si-a efectuat cercetarile in propria casa, cu un microscop primit din partea sotiei sale si cu instrumente procurate prin mijloace proprii.

Koch primeste numeroase distinctii, medalii si titluri de Membru onorific al Universitatilor din Heidelberg, Bologna, a Societatilor medicale din Berlin, Viena, Posen, Napoli si New York, precum si Cetatean de Onoare al oraselor Berlin, Wollstein si din partea orasului natal Clausthal; este decorat cu Ordinul Coroanei Germane, Marea Cruce a ordinului german Vulturul Rosu (prima de acest gen acordata unei personalitati medicale), precum si alte Ordine inalte din partea Rusiei si Turciei.

De-a lungul carierei sale, bacteriologul a calatorit in Africa de Sud, Asia, India, Egipt si multe alte tari. Cu aceasta ocazie, el a facut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonica, lepra si alte boli. De aceea, pentru contributiile lui la studiul infectiei tuberculoase, Koch a primit in 1905 Premiul Nobel pentru Medicina.

Echipa InOras.ro este recunoscatoare pentru toate descoperirile facute de Koch in domeniul medicinei!

Search

mai, 2024