Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai iubiti sfinti din calendar, supranumit si „Facatorul de minuni”, este patronul Greciei, al Rusiei si al multor orase din Apusul Europei. De origine greceasca, numele sau este format din doua cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a invinge“) si laos, „popor”.
Nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea, Sfantul Nicolae se tragea dintr-o familie crestina si instarita, ducand o viata sfanta inca din copilarie. Dupa moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot, a daruit toata averea mostenita celor nevoiasi si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt. La intoarcerea acasa, poporul l-a ales episcop de Mira.
La primul sinod ecumenic tinut la Niceea, in anul 325, Sfantul Nicolae este recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. La acest sinod a participat si un anume Arie, care a afirmat ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfantul i-a tras lui Arie o palma, pentru a evita un conflict mai mare in cadrul Bisericii. Astfel, se spune ca de atunci a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu o nuia, in semn de avertisment, iar cei cuminti sa primeasca daruri.
Traditia mai spune ca nuielusa pe care o primesc obraznicii trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta este pusa in apa si infloreste pana la Craciun, inseamna ca Sfantul Nicolae i-a iertat pe cei care au fost neascultatori. Sfantul ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar din 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce-i este dedicata, in Bari, sudul Italiei.
Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, azi isi serbeaza onomastica aproximativ 800.000 de romani.
Echipa InOras.ro le ureaza „La multi ani” tuturor sarbatoritilor de azi si va intreaba: voi ce ati gasit in ghetute?