„O scrisoare pierduta” la Iasi!

Joi, 29 noiembrie, publicul aflat la Teatrul Luceafarul a fost intampinat la spectacol de grupuri de statui albe, imbracate in haine de epoca. Sala a fost umpluta pana la refuz de copii, adolescenti, tineri si batrani, directorul teatrului oferindu-se sa dea chiar si scaunele din biroul sau, pentru ca toata lumea sa se bucure de piesa.

Fara sa stim la ce sa ne asteptam, ne-am ocupat locurile si am asteptat cu nerabdare gongul care anunta incipitul piesei. Incet, incet, reuseam sa identificam personajele din „O scrisoare pierduta” si deja ne imaginam replicile aruncate pe scena. Nu mica ne-a fost mirarea in momentul in care toate statuile au pornit spre scena cu miscari robotizate sau de break-dance. Deja incepeam sa ne dam seama ca aceasta punere in scena a operei dramatice „O scrisoare pierduta” este cu totul atipica si, pe cat de originala, pe atat de intriganta.

Tipatescu, Zoitica, Farfuridi, Agamita Dandanache, Nae Catavencu si Cetateanul Turmentat s-au dezvaluit in fata publicului doar prin mimica, gesturi si expresivitate corporala. Fiecare bataie a inimii, discurs politic, replica acida, reusita in fata oponentilor sau ocheada, a fost redusa la esenta si suprinsa exceptional de actori. Ei au reusit sa se transpuna perfect in personaj, cu ajutorul miscarilor sugestive punctate de coloana sonora speciala, un adevarat personaj al piesei.

Fara indoiala, finalul piesei a adus, pe langa solutionarea conflictelor dintre personaje, unul dintre cele mai captivante momente ale serii. Statuile au prins viata si au incins o hora energica pe ritmuri de muzica populara. Publicul a fost invitat pe scena alaturi de actori, iar strigatele de veselie au rasunat in toata sala. Aplauzele au curs neincetat, actorii fiind nevoiti sa revina de mai multe ori pe scena pentru a multiumi publicului.

A fost prima reprezentatie de acest fel la care am participat, adica punerea in scena a unui text clasic prin tehnica statuilor vivante, insa a fost o experienta nemaipomenita, pe care o recomandam tuturor amatorilor de teatru de calitate.

Regia piesei este realizata de Mihai Malaimare, scenografia spectacolului este asigurata de Sergiu Chihaia, iar muzica de Razvan Diaconu. Reprezentatia celor de la Teatrul Masca a avut loc in cadrul evenimentului „Zilele I. L. Caragiale”, organizat de Consiliul Judetean Iasi si Teatrul Luceafarul.

Au raportat nourasii de serviciu: Irina, Iulian si Catalina.

 

Search

decembrie, 2024