114 ani de C. S. Lewis

Nascut in Belfast, Irlanda, Clive Staples Lewis a fost un scriitor celebru mai ales pentru seria „Cronicile din Narnia”, unde Narnia este un taram misterios pe care se ajunge intrand printr-un sifonier. El este cunoscut si pentru scrierile sale despre literatura medievala, apologiile crestine, lucrarile de critica si romanele de fictiune. Autorul a fost prieten la catarama cu J. R. R. Tolkien, scriitorul renumitului roman „Stapanul Inelelor”. Ambii au fost profesori de literatura la Universitatea din Oxford.

Lewis studiaza la Malvern College timp de un an, dupa care isi continua studiile in particular. Obtine o tripla licenta la Oxford si se angajaeaza ca profesor la Magdalen College, fiind si unul dintre conducatorii acestui colegiu. In 1954 devine profesor de literatura medievala si renascentista la Cambridge. Pe acest post, este extrem de indragit de catre cursantii sai, Lewis avand o influenta de durata asupra lor.

In 1950 a aparut prima din cele 7 Cronici din Narnia, „The Lion, the Witch, and the Wardrobe”. Urmatoarele au fost „Prince Caspian” (1951), „The Voyage of the Dawn Treader” (1952), „The Silver Chair” (1953), „The Horse and His Boy” (1954), „The Magician’s Nephew” (1955), „The Last Battle” (1956). Prima ecranizare a scrierilor lui s-a realizat in 1967, pentru prima Cronica din Narnia, iar cea mai recenta este cea din 2010, The „Voyage of the Dawn Treader”.

Printre cele mai bine vandute opere ale sale, se numara „The Problem of Pain” (Problema durerii), „The Screwtape Letters” (Scrisorile lui Sfredelin sau Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar), „Mere Christianity” (Crestinism. Pur si simplu), „The Four Loves” (Cele patru iubiri), precum si postuma „Prayer: Letters to Malcolm” (Rugaciune: Scrisori catre Malcolm).

 

Echipa InOras.ro este recunoascatoare pentru textele lasate in urma de autor si va invita sa cititi/vedeti „Cronicile din Narnia”!

Search

decembrie, 2024