Record de participanti si evenimente la ARTmania Festival Sibiu 2012

In 2012, ARTmania a reunit pe scenele din centrul medieval al Sibiului nume impresionante dintr-o zona muzicala mult mai variata, de la gothic metal la heavy metal, pana la punk si alternative rock. Concertele din weekend au atras in inima Transilvaniei peste 12.000 de participanti veniti din toate colturile tarii si de peste hotare sa isi vada artistii preferati, cei mai multi invitati din afara granitelor venind in special din Germania, Spania, Italia, Bulgaria si tarile nordice, pentru a vizita unul dintre cele mai frumoase orase din Romania in timpul festivalului ARTmania.

Desfasurate pe scena principala din Piata Mare sau pe scena Harley-Davidson din Piata Mica, concertele de anul acesta s-au ridicat la inaltimea asteptarilor fanilor, pe care i-au tinut activi vineri si sambata inca de la ora 14:00, iar programul a durat pana la miezul noptii.

Die Toten Hosen, principala atractie a editiei din 2012 a festivalului, a adunat in Piata Mare aproape 10.000 de spectatori entuziasmati de performance-ul celei mai importante trupe din Germania organizat vreodata in Romania. In egala masura, My Dying Bride a fost aclamata de publicul ARTmania si apreciata pentru un show inedit chiar si de cei veniti sa o vada pentru a treia oara. Epica si Edguy, Deathstars si Delain, Trail of Tears si Poets of The Fall, Kitsune Art si Arc Gotic, Voices of Silence si Abigail, Reborn si Violentory sunt doar cateva dintre numele artistilor care au impresionat publicul festivalului ARTmania 2012 prin live-uri spectaculoase.

In paralel cu desfasurarea de forte muzicale din cele doua piete principale ale cetatii medievale, spatiile culturale din Sibiu si-au deschis portile pentru a oferi publicului ARTmania expozitii temporare si permanente, continuand un parteneriat care a implinit in aceasta vara trei ani de la initiere. Peste 2.000 de posesori de bratari ARTmania au trecut pragul muzeelor Brukenthal si mai mult de 500 s-au perindat prin Complexul National Muzeal ASTRA.

Un element de noutate al editiei de anul acesta a fost amenajarea unui spatiu dedicat artelor frumoase, Gradina Baroca, care a gazduit o serie de manifestari artistice contemporane, in Piata Mica.

Intre 6 si 12 august, programul de concerte al festivalului ARTmania a fost completat cu evenimente menite sa promoveze valorile culturale autohtone intr-un context international. Turistii si publicul sibian s-au dovedit foarte receptivi la o gama variata de activitati, de la expozitii de fotografie, pictura si sculptura, la observatii astronomice, momente literare, workshop-uri sau proiectii de documentare, scurtmetraje si filme de animatie. De acum inainte raman inscrise in agenda festivalului ARTmania figuri reprezentative ale culturii romanesti precum Maria Raducanu, un nume cu mare rezonanta in lumea jazz-ului la nivel international sau cel al sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu, prezent in festival cu o colectie de sculpturi de bronz si lemn intitulata „Ingeri„, expusa la Galeria Habitus. Workshop-urile si sesiunile de live multimedia, live painting si grafitti sau lecturile de text ale noii generatii literare reprezentata prin Rita Chirian, Claudiu Komartin, Vlad Pojoga şi Radu Vancu, au animat Gradina Baroca adaugand o noua perspectiva conceptului ARTmania. 

O premiera absoluta, foarte bine receptionata, a fost programul proiectiilor organizate in incinta Galeriei Habitus. Prima zi a festivalului ARTmania Sibiu 2012 a debutat cu un preview de scurtmetraje al festivalului „Luna Plina„, unicul eveniment din Romania axat in exclusivitate pe cinema-ul horror si fantastic. Anim`est si FutureShorts, doua dintre festivalurile de film de brand, au participat la ARTmania cu selectii de scurtmetraje premiate la nivel international. ARTmania s-a bucurat si de sprijinul unor importante centre de cultura precum Centrul Ceh si Institutul Polonez, care au pus la dispozitie doua filme documentare cu teme legate de conceptul rock al festivalului. O serie de evenimente speciale reunite sub numele „Perseide – Ploaia de stele„, au oferit publicului observatii astronomice in Gradina Baroca, workshop-uri si proiectii de documentare legate de acest subiect realizate cu sprijinul UNAWE.

Search

decembrie, 2024