octombrie, 2019

16oct12:00 am11:59 pmMarele Prînz, Hrană Pozitivă, Fără Risipă

Mai mult

Detalii eveniment

Consumul responsabil (sau etic, sau sustenabil, sau conștient) este firul conductor al acțiunilor noastre pe care îl promovăm mai ales prin puterea exemplului, ca cea mai la îndemână metodă deopotrivă pentru a diminua daunele ambientale cât și pentru a spori beneficiile sociale.
Hrana este, fără îndoială, cea mai importantă dimensiune a consumului nostru, drept pentru care este și domeniul asupra căruia ne-am aplecat cel mai mult în ultimii ani. Și când vine vorba de hrană, risipa alimentară este poate cel mai mare neajuns legat de aceasta, o mărturie grăitoare a ineficienței utilizării resurselor și a nesustenabilității lanțurilor alimentare, cu impact negativ asupra tuturor celor trei dimensiuni ale dezvoltării: natură, societate și economie.
Food Waste Combat estimează că, în România, unde 5 milioane de oameni trăiesc la limita sărăciei, mâncarea irosită sau aruncată este de 130 kg pe an pe cap de locuitor, adică aproximativ 6000 tone pe zi. Cu mâncarea irosită într-un an în România, se poate hrăni populația orașului Cluj-Napoca timp de 20 de ani . Într-adevăr, ponderea pierderilor și risipei alimentare echivalează o treime din totalul hranei produse, la nivel global, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât hrana necesară pentru întreaga populație a globului, iar valoarea pierderilor reprezintă de șase ori mai mult decât valoarea ajutoarelor globale alocate pentru dezvoltare. Diminuarea sau combaterea acestora sunt condiții sine qua non pentru a îmbunătăți siguranța alimentară și pentru a reduce amprenta ecologică a sistemelor alimentare.
Anul acesta marcăm Ziua Globală a Hranei – 16 octombrie, pregătindu-vă un prânz anti și fără risipă. Ne sunt ajutoare de nădejde în organizare parteneri locali deveniți clasici – Convivia, Slow Food Iași și vegan în România. Ni se alătură și câtiva prieteni noi – Food Waste Combat, Banca de alimente din Cluj și Sănătate Urbană din Târgu Mureș. Pregătim un mare prânz pentru 100 de persoane sub forma unui bufet cu #hranăfărăcarene și #fărărisipă, cu scopul de a stimula respectul față de și solidaritatea prin hrană.
Rezervați-vă un loc din timp și dacă vrei să ne sprijini ca voluntar în acest demers, scrie-ne un e-mail către contact@maibine.eu. Vom reveni cu detalii organizatorice cel târziu pe data de 9 octombrie.
#respectpentruhrană #solidaritateprinhrană #hranăpentrufiecare #fărărisipăalimentară

Ora

(Miercuri) 12:00 am - 11:59 pm

Lasă un răspuns

X