septembrie, 2019

19sep12:00 am11:59 pmBarolo - Regele vinurilor italiene

Mai mult

Detalii eveniment

Ce vom degusta?
Vom incepe cu un Prosecco clasic de la Ornella Molon, pentru trezirea papilelor gustative. Vom continua cu doua vinuri minunate de la Domeniul Bogdan, Chardonnay Barique si Feteasca Neagra, vinuri care poarta semnatura enologului francez Philippe Cambie, declarat „Enologul anului 2010” de catre Robert Parker. Acest superb intermezzo ne va aduce in mod natural catre mini verticala de Barolo, de la Azienda Virna Borgogno Winery. Vom degusta in ordine patru vinuri:
Barolo DOCG 2013
Barolo DOCG Preda Sarmassa 2008
Barolo DOCG Preda Sarmassa 2007
Barolo DOCG Preda Sarmassa 2005
Vinurile vor fi asociate cu preparate culinare special gandite pentru o experienta gustativa deosebita.
Soiul cu 1000 de chipuri…
Unul dintre soiurile de struguri cele mai versatile din peninsula italiană, care se bucură de o foarte bună apreciere internațională, indiferent cum l-am numi… Vorbim astăzi despre NEBBIOLO.
Mulți spun că Pinot Noir derivă din Nebbiolo, francezii înnebunesc când aud așa ceva și spun că Nebbiolo este o clonă de Pinot Noir, și tot așa… Cert este că italienii l-au plantat în diverse zone, unde soiul a dat vinuri diferite iar denumirile soiului au fost adaptate zonei în care a fost plantat: Cele mai renumite zone cultivate cu Nebbiolo și locurile unde acest soi s-a exprimat cel mai bine sunt Piemonte – Alba, unde se produc trei vinuri diferite din același soi: Nebbiolo, Barolo și Barbaresco. Urmează apoi Lombardia – Valtellina, unde soiul este chemat Chiavenasca, iar din el se produc vinurile Sforzato, Sassella, Inferno, Grumello, Valgella si Maroggia, câteva minuni enologice rare, plăcute și chiar putem spune: unice!!
Tot acest soi dă rezultate foarte bune în zona Vercelli unde este chemat Spanna, aici producându-se renumitul vin GATTINARA, vin care se asociază foarte bine cu anumite preparate pe bază de trufe albe, ceea ce nu se poate spune despre Barolo care ar surclasa,
prin persistență și intensitate aromatică, trufele…
Mergând spre Milano, în zona Novara se produce un vin numit GHEMME. Acest vin nu este altceva decât un Nebbiolo pe care publicitatea și PR-ul celor din Barolo și Barbaresco l-au acoperit complet.
Toate aceste vinuri sunt expresia unui terroir unic, a unor vinificări care respectă deciziile asociațiilor, decizii care nu fac altceva decât să mărească prestigiul acelei zone prin tipicitatea zonei conservată de către toți producătorii. Începând de câțiva ani, aceste reguli interne ale producătorilor din „Consorzio del Barolo” tind să se înăsprească, să reducă posibilitatea combinării parcelelor, încercând să aducă zona din Alba la nivelul celei din Burgogne: fiecare parcelă – un mic „cru”.
Ceea ce degustăm acum sunt ultimele sticle realizate din două parcele, Preda și Sarmasa, vinificare la comun. Cu noua legislație a Consorzio-lui, acest lucru nu va mai fi posibil. Parcela Preda va fi vinificată separat, iar Sarmasa la fel. Dacă până acum parfumurile florale din Preda erau susținute de mineralele din Sarmasa, reușind să creeze un echilibru gustativ plăcut, de acum producătorii vor trebui să folosească toată știința lor pentru a crea vinuri de terroir, vinuri de autor, vinuri unice, probabil mult mai interesante dar și mai greu de descoperit. Vinuri care vor pune la grea încercare cunoscătorii și amatorii de Barolo și Barbaresco clasic.
Vom fi in aceasta degustare un grup care are ocazia să verifice, la distanță de nici măcar un an, diferența dintre acest Barolo și cele pe care le vom degusta anul viitor, realizate din parcele diferite. Totul este să nu uităm ceea ce ne transmite acum acest vin și ceea ce ne vor „povesti” la anul tinerele Barolo din parcele separate.
Mă bucur să fac parte din grupul care are această unică ocazie de a studia ultimele picături dintr-un vin care nu se va mai produce, dar și satisfacția de a ști că în curând va degusta aceleași vinuri vinificate separat.
Marian Timofti – Sommelier
Fondator al OSR _ Organizatia Sommelierilor din Romania

Ora

(Joi) 12:00 am - 11:59 pm

Lasă un răspuns

X