BLACK FRIDAY – vinerea tuturor reducerilor

„Black Friday” (Vinerea Neagra) este un concept preluat din SUA care marcheaza debutul cumparaturilor de Craciun pe piata americana. Evenimentul are loc in prima vineri dupa Ziua Recunostintei si este una dintre zilele cu cele mai mari reduceri de preturi si vanzari in randul magazinelor din America. Pentru ca toata lumea sa poate profita de cele mai bune oferte, majoritatea companiilor ofera zi libera angajatilor sai.

Denumirea Black Friday provine din Philadelphia, unde era folosita pentru a descrie traficul extrem de dificil creat dupa Ziua Recunostintei. In prezent, termenul are conotatii economice intrucat in aceasta perioada retailerii se asteapta sa intre „pe negru”, adica sa aiba profit, in comparatie cu „pe rosu”, adica pierderi.

Reducerile de Black Friday au devenit foarte populare si in Romania incepand de anul trecut, cand mai multe site-uri au ramas fara produse pe stoc si au fost blocate ca urmare a numarului mare de vizitatori. In 2011 reducerile au fost si de pana la 50% sau chiar de 60% pentru televizoare LCD, calculatoare si jocuri electronice. Si produsele electrocasnice au avut reduceri de aproximativ 30%. Magazinele care au avut promotii in Vinerea Neagra de anul trecut au avut incasari cu pana la 50% mai mari.

Ofertele promotionale ale magazinelor participante in Black Friday 2012 vor fi in principal la produse electronice si electrocasnice, dar si la aparatura foto pentru amatori si profesionisti.

Potrivit statisticilor, romanii au cheltuit in 2011 circa 10 milioane de euro de Black Friday, iar specialiștii anticipeaza ca aceasta suma va fi egalata sau chiar depașita anul acesta. In schimb, de cealalta parte a Oceanului, americanii au cheltuit peste 12 miliarde de dolari de Black Friday in 2011. 

Conform unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, aproximativ 4,1 milioane de romani au auzit de evenimentul Black Friday si astepta sa vada care vor fi ofertele retailerilor in acest an.

 

Sursa: www.realitatea.net

Search

mai, 2024