Poveste muzicală de odinioară

Miruna Ionescu, violonistul Valentin Albeșteanu și Taraful de Oraș te invită să pășești într-o călătorie muzicală în timp, într-un spectacol desprins din perioada interbelică.

Vino pe 14 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților Iași, să trăiești o seară magică, plină de nostalgie și armonie, într-un concert de excepție!

Acest spectacol unic aduce pe scenă compozițiile de suflet ale marilor maeștri români și internaționali. De la tangouri, valsuri și foxtroturi, până la muzică clasică, operă, operetă și muzică de cafe-concert, vei fi transportat într-o altă epocă.

Printre compozitorii celebrați se numără George Enescu, Ion Vasilescu, Ionel Fernic, Nicolae Kirculescu, Grigoraș Dinicu, Maria Tănase și mulți alții. Fiecare piesă va reconstitui viața cotidiană a unei societăți însetate de iubire, vise și povești. Proiecțiile video vor completa această experiență prin imagini sugestive și pline de emoție.

Seara muzicala de odinioara

Miruna Ionescu & Taraf de oraș

Miruna Ionescu a debutat pe scenă la vârsta de 6 ani, fiind primul copil care a interpretat o doină în cadrul emisiunii de televiziune „Tezaur Folcloric” și a fost considerată copilul fenomen al muzicii populare românești. La vârsta de 13 ani a debutat și pe scena Radiodifuziunii Române, alături de Orchestra de Muzică Populară, sub bagheta dirijorului Paraschiv Oprea. Anii copilăriei și adolescenței i-au adus numeroase premii și trofee, dar și prezențe în emisiuni de radio și televiziune, în concerte și spectacole, alături de mari artiști, interpreți de muzică populară și ușoară, actori de teatru și film.

Datorită personalității sale, Miruna Ionescu și-a dorit întotdeauna să se descopere mai mult, de aceea a ales să urmeze studiile universitare în artele spectacolului de teatru. S-a bucurat de îndrumarea unor profesori de elită ai teatrului și filmului românesc: Sanda Manu, Adriana Popovici, Mirela Gorea, Liviu Lucaci. În anul 2008 a început colaborarea cu Televiziunea Română.

A fost moderator pentru emisiunile „Dincolo de cântec” și „Popasuri Folclorice”, dar și pentru concerte, festivaluri și evenimente culturale în transmisiuni directe sau ediții speciale: Festivalul – concurs „Maria Tănase” – Craiova, Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur” – Târgoviște, Festivalul Naţional de Folclor „Ion Albeșteanu” – Slobozia.

În același timp, s-a aflat în distribuția mai multor spectacole teatrale, pe scena Teatrului Național pentru Copii „Ion Creangă”, a Teatrului „Masca” și Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În 2015, Miruna Ionescu a întrerupt colaborarea cu teatrele din București pentru a se dedica exclusiv televiziunii și proiectului său de suflet, „Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, alături de violonistul Valentin Albeșteanu.

În calitate de manager cultural și de președinte al Asociației „ProCultArt”, desfășoară programe naționale de salvgardare a patrimoniului imaterial al muzicii ușoare interbelice, precum seria de concerte „Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, Biblioteca Digitală a Muzicii Ușoare Interbelice, Kirculescu 120 de ani, Festivalul Internațional de Muzică Interbelică.

Valentin Albeșteanu

Născut în București la data de 18 august 1975, Valentin Albeșteanu este fiul cunoscutului violonist, dirijor și solist vocal Ion Albeșteanu și al solistei de muzică populară Tița Ștefan.

Absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu” și licențiat al Universității Naționale de Muzică București (promoția 1999), secția instrumental-vioară, clasa prof. univ. Nicolae Bilciurescu, Valentin Albeșteanu a beneficiat și de îndrumarea profesorilor Octav Savițchi și Neculai Nistor.

De-a lungul anilor, a fost implicat în organizarea mai multor activități cultural-artistice, abordând un repertoriu bogat din diverse genuri muzicale. S-au bucurat de mare succes recitalurile susținute în 2007, la invitația Muzeului Literaturii Române (găzduite de casele memoriale Ion Minulescu, George Bacovia și Tudor Arghezi). Două recitaluri memorabile s-au desfășurat în cadrul Simpozionului Național „Regina Maria” (edițiile 2007 și 2008), organizat de Muzeul Național Bran. În 2007, a fost distribuit în piesa de teatru „Menu – o vioară, o poveste”, jucată pe scena Centrului Cultural „Nicolae Bălcescu” din București. În același an, Muzeul Țăranului Român i-a găzduit două recitaluri: „Ariile noastre naționale” și „Popasuri muzicale prin cafenelele lumii”.

În 2008, a concertat alături de marele pianist român Dan Grigore într-un concert caritabil pentru ajutorarea copiilor sârbi din Kosovo, dar și în cadrul unei seri de muzică și poezie desfășurată la sediul Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, cu ocazia lansării volumului de versuri „Umbra dorului”, semnat de Marian Ștefan.

A concertat în prezența unor mari personalități ale lumii cultural-muzicale din țară și străinătate: dirijorul Zubin Mehta, pianistul și dirijorul Daniel Barenboim, soprana Angela Gheorghiu, pianistul Dan Grigore, compozitorul Vladimir Cosma, Ioan Holender, directorul Operei din Viena, actrița Maia Morgenstern.

În 2006, a lansat primul disc la Casa de Discuri „Electrecord” dedicat tatălui său, Ion Albeșteanu, intitulat „O vioară, un talent, o tradiție”. A urmat, un an mai târziu, albumul „Când eram pe Ialomița”, cu 23 de piese în interpretarea familiei Albeșteanu (Ion Albeșteanu și Tița Ștefan, alături de Valentin Albeșteanu). În 2009, artistul a lansat albumul „Adevărata mea dragoste” cu piese clasice, de mare popularitate, interpretate într-o manieră unică.

Este preocupat de reînvierea unui gen muzical (café-concert), reprezentat cu strălucire de mari virtuozi ai viorii, precum Grigoraș Dinicu, George Boulanger, Nicolae Buică.

Este președinte de onoare al Asociației ProCultArt și unul dintre inițiatorii programului de salvgardare a muzicii ușoare și de café-concert. Seria de concerte „Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, Biblioteca Digitală a Muzicii Ușoare Românești, spectacolul „A fost odată în București” (spectacol aflat în stagiunea Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”) și Festivalul Internațional de Muzică Interbelică sunt proiectele pe care Valentin Albeșteanu le desfășoară în prezent.

Taraful de Oraș

Taraful de Oraș întruchipează povestea tarafurilor din restaurantele de lux ale Bucureștiului interbelic. Constituit în anul 2015, Taraful de Oraș este parte a seriei de concerte „Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, asigurând acompaniamentul muzical al spectacolelor „Poveste din Bucureștiul de Odinioară” și „A fost odată în București”, spectacol aflat în stagiunea Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” – București.

Taraful de Oraș este o formulă ce provine din neuitatul Taraf „Ion Albeșteanu”, un taraf de tip tradițional, preluat de violonistul Valentin Albeșteanu în anul 1997 și adaptat odată cu trecerea anilor genului muzical de café-concert.

Din componența actuală a Tarafului de Oraș fac parte: Valentin Cucu (pian), Nicolae Petrea (contrabas) și Daniel Mustățea (acordeon).

Nu rata această călătorie muzicală în timp! Alătură-te nouă pentru o seară de neuitat ce te va transporta în lumea de altădată, unde muzica și povestea se împletesc într-un dans fermecător!

Search

decembrie, 2024