Classix Lab: proiectul dedicat tinerilor artisti emergenti

Noul proiect cultural, Classix Lab, s-a desfasurat intre 26 iulie si 1 august la Iasi, Suceava si Vatra Dornei, iar in programul proiectului s-au aflat 5 concerte, 3 panel-uri de discutii, un workshop si 25 de sesiuni de masterclass.

Implementat de Asociatia Industrii Creative si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, in colaborare cu Asociatia Musica Coloris, Classix Lab si-a propus sa intensifice mobilitatea, colaborarile artistice si interdisciplinare in zone cu acces redus la muzica clasica, sa atraga publicul tanar si sa exploreze noi modalitati de prezentare, oferind sprijin artistilor aflati la inceput de drum. Acesta a facilitat colaborarile artistice si interdisciplinare ca rezultat al sesiunilor de masterclass, workshop-uri si paneluri de discutii, fiind succedate de concerte in locatii inedite, sustinute de artistii emergenti si artistii consacrati invitati. Nu in ultimul rand, proiectul si-a propus stimularea turismul cultural, vitalizarea artistica in regiunea de Nord-Est a Romaniei si facilitarea accesului la cultura in zonele cu acces limitat, lipsite de institutii culturale dedicate.

Classix_Lab_2(Iași)

Classix Lab s-a bucurat de participarea a 2000 de spectatori prezenti la concertele din Iasi, Suceava si Vatra Dornei, oferindu-le sansa participarii la evenimente culturale sincretice de o inalta tinuta, cu invitati de seama si care au deschis noi orizonturi cultural-artistice. 12 artisti nationali si internationali au avut oportunitatea de a-si expune talentul si creatiile intr-un context divers si in fata unui public extins.

Componenta educationala si experimentala a facilitat participarea a 40 de amatori si pasionati de muzica la workshop-ul de blockflöte, initiati in arta instrumentului de catre daneza Michala Petri la Vatra Dornei, iar 30 de artisti in formare, participanti la masterclass-urile desfasurate la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi si la Colegiul de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava, au avut posibilitatea de a se perfectiona ghidati de experti internationali, contribuind la dezvoltarea lor artistica, o parte dintre ei performand alaturi de artisti consacrati in cadrul concertelor organizate.

 

Un moment special in cadrul concertului de incheiere al proiectului a fost includerea duetului Adina – Nemorino din Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti, interpretat de Adriana Iacob si Beniamin Moraru acompaniati de Vlad Iftinca (pianist si dirijor la Staatsoper Stuttgart).

Beniamin Moraru, tenor si proaspat absolvent al studiilor de licenta ale Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi, mentioneaza: „Pentru mine a fost o experienta inedita, mereu am auzit si am participat ca spectator la evenimentele din cadrul Classix, iar de data aceasta a fost o onoare sa fiu « invitat » .. pe de alta parte a fost o experienta deosebita datorita locatiei si a felului in care s-a desfasurat: muzica de calitate in aer liber si cu un contact atat de apropiat fata de public, anuland barierele tipice deseori muzicii culte… Ma bucur enorm pentru primirea si aprecierile calduroase si cred ca aceasta experienta este o caramida in plus si valoroasa la dezvoltarea mea ca si tanar artist liric.

Adriana Iacob, soprana cu un proaspat debut pe scena Operei Nationale din Iasi in rolul Gildei din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, mentioneaza: „A fost o experienta superba, un regal, prin care ne-am apropiat si mai mult de frumusetea diversitatii muzicale si de complexitatea ei in adevaratul sens al cuvantului! Prilejul de a canta impreuna in acest scop a fost exact ceea ce numim efectul artei asupra oamenilor: ea uneste si innobileaza. Multumim cu recunostinta pentru aceasta onoare!

Classix_Lab_3 (Iași - Adriana Iacob & Beniamin Moraru)

Proiectul cultural a contribuit si la atragerea publicului tanar in viata culturala si artistica prin redefinirea experientei si adaptarea la publicul contemporan, cu ajutorului noilor tehnologii si a artelor de tip new media. Artistii romani au impartit scena cu artistii internationali, cei la inceput de drum cu cei cu experienta, iar amatorii si pasionatii au intrat in lumea muzicii.

Organizarea a fost realizata si adresata catre zonele cu acces limitat la cultura, prin crearea unui context favorabil, in orase din provincie, care nu au astfel de initiative si nici institutii care sa asigure muzica de gen. Programul concertistic a fost curatoriat de Dragos Andrei Cantea si Ștefan Diaconu, reprezentand o calatorie in timp, incepand din perioada baroca – veche si ajungand la cea contemporana.

Printre momentele de exceptie s-a numarat prezenta artistei daneze Michala Petri, cea mai renumita interpreta de blockflöte (flaut drept) la nivel global. Alaturi de Michala, au fost prezenti membrii ansamblului de muzica veche Flauto Dolce. Alte nume importante in aceasta editie sunt multiplul laureat mondial, acordeonistul moldovean Radu Ratoi, si flautistul international Ștefan Diaconu. Acestia au prezentat un program intitulat Balkan Tango Fantasy alaturi de invitati speciali precum oboista Felicia Greciuc.

În ultima seara de a suitei de concerte Classix Lab duo-ul pianistic romano-coreean format din Dragos Cantea si Grace Jee Eun Oh a explorat intersectia dintre muzica clasica si jazz, intr-un program dedicat prieteniei si valorilor comune romano-americane.

Cele trei panel-uri organizate au adus in discutie subiecte precum: muzica veche si revitalizarea acesteia in secolul actual la Vatra Dornei – avandu-i ca invitati pe Michala Petri, Ștefan Diaconu, Zoltan Majo, Teodor Chirileanu; noile initiative culturale – dezbatute la Suceava de Daniel Tanase, Dragos Cantea, Felicia Greciuc, Ștefan Diaconu si Vasile Bolnavu; prietenia romano-americana din perspectiva vietii artistice, a legaturilor de business si networking international la Iasi – avandu-i ca invitati la discutie pe Vasilica Stoiciu-Frunza, Vlad Iftinca, Patricia Brohanschi si Dragos Cantea.

Sesiunile de masterclass desfasurate la Iasi la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” au fost sustinute de Radu Ratoi – acordeon, Ștefan Diaconu – flaut, Felicia Greciuc – oboi si Dragos Cantea – pian. La Colegiul de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava au fost organizate masterclass-uri la specializarile flaut cu Ștefan Diaconu si oboi cu catre Felicia Greciuc.

Peste 50 de voluntari au participat la activitatile proiectului in cele trei orase in care au avut loc, iar experienta dobandita in urma implicarii lor ii va ajuta sa-si consolideze cunostintele in domeniu, precum si deschiderea spre noi deprinderi.

 

Search

septembrie, 2024