Redacteaza un CV care sa iti aduca succes!

Iti doresti sa incepi un nou drum si sa faci primul pas catre o cariera? Este un lucru minunat, insa trebuie sa fii creativ si sa te diferentiezi de ceilalti. Cum poti face acest lucru? Este foarte simpu daca stii cum se redacteaza un CV. Poate nu stii cum sa incadrezi toate informatiile, care este structura sau cum sa scrii un CV. Indiferent care sunt grijile despre acest subiect, vei scapa de ele, deoarece iti spunem exact tot ce trebuie sa stii despre un CV.

 

Ce este un CV?

Te-ai intrebat ce inseamna Curriculum Vitae prescurtat CV? Pornind de la originea latina acesta inseamna cursul vietii. In zilele de azi reprezinta hartia, documentul in care sunt prezentate realizarile tale facute pe parcursul vietii. Scopul acestuia este sa demonstreze ca ai abilitatile necesare job-ului pentru care vrei sa aplici. Practic iti expui talentele si abilitatile.

Ce cauta angajatorii intr-un CV?

Managerii cauta trei lucruri in CV-ul tau:

  • Ce ai facut?
  • De ce ai facut-o?
  • Care a fost rezultatul?

Daca poti raspunde la toate aceste trei intrebari în CV-ul tau, vei fi pe calea cea buna. Foloseste un limbaj clar si usor. CV-ul tau ar trebui sa te picteze, sa iti prezinte imaginea, astfel incat managerul de angajare nu numai ca observa ce responsabilitati de zi cu zi poti face fata, dar de ce tu, mai presus de alte persoane, poti aduce valoare organizatiei lor.

interviu pentru angajare

Tu stii cum se redacteaza un CV?

  1. Alegeti formatul

Primul lucru pe care trebuie sa il faci inainte de a incepe sa scrii Cv-ul este sa iti stabilesti cum va arata acesta. Ca sa iti fie mai usor poti utiliza un sablon, care crezi ca te reprezinta. In acest sabon poti modifica scrisul si culoarea pentru a fi exact cum ti-l doresti. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le acoperi intr-un CV:

  • Experienta ta de munca
  • Experienta non-profesionala, inclusiv organizatiile profesionale, implicarea in comunitati sau proiecte secundare
  • Educatia si certificarile tale
  • Aptitudinile si abilitatile tale

Deci, cum formatezi si organizezi toate aceste informatii?

Cea mai comuna si sigura optiune este ordinea cronologica inversa. Adica, va organizati experientele de la cele mai recente pana la cele mai indepartate. Prin urmare experienta, rolul tau actual, vine in fata studiilor deoarece trebuie sa fii in evidenta prin lucrurile actuale pe care le faci in prezent.

 

  1. Incepe cu informatiile de baza

Datele tale de contact trebuie sa fie intotdeauna in partea de sus a CV-ului. In acest antet, trebuie sa incluzi orice lucru care ar putea fi util pentru ca un recrutor sa ia legatura cu tine. De obicei, acest lucru inseamna:

  • Numele tau complet
  • Numarul tau de telefon
  • Adresa ta de e-mail

De asemenea, poti alege sa incluzi si alte informatii de baza, cum ar fi LinkedIn sau adresa URL a site-ului personal, profilurile de social media (daca este relevant pentru job).  Cheia este ca aceasta parte sa fie cat mai clara.

 

3. Adauga experienta ta de munca

Aceasta parte va reprezenta cea mai mare parte a CV-ului. Chiar daca iti schimbi cariera, angajatorii vor totusi sa vada unde ai lucrat, ce ai facut si care este impactul acelei munci pentru experienta ta.

In cadrul experientei tale de munca, vei dori sa incluzi fiecare titlu oficial al postului, compania (eventual locatia acesteia) si anii in care ai lucrat acolo. Mai jos de asta, vei adauga in doua-patru randuri o scurta prezentare a ceea ce ai facut in acel loc de munca. Abilitatile pe care le-ai construit, instrumentele pe care le-ai folosit si rezultatele.

Nu stii sigur de unde sa incepi? Gandeste-te la lucrurile care te-au marcat din punct de vedere profesional, care ti-au adus beneficii si rezultate remarcabile.

 

  1. Include munca voluntara sau alte experiente

Orice ai facut in viata este important. Munca voluntara sau proiecte speciale pe toate le poti trece la o sectiune sub numele de ,,Activitati” sau ,, Experienta voluntara”. Acestea iti completeaza abilitatile si te fac sa pari implicat, pasionat si muncitor. Poti descrie in cateva randuri despre ce a fost vorba in acel proiect si care a fost contributia, functia ta.

 

  1. Nu uita de studii

Majoritatea oamenilor includ scoala, liceul, facultatea si anul de absolvire. De asemenea, gradele, onorurile si premiile, studiile in strainatate, teze sau alte realizari trebuie sa le notezi. Dar mentineti aceasta sectiune simpla.

Este posibil sa ai experienta de educatie unica, cum ar fi un curs online, o acreditare sau o certificare. Daca ai facut acest lucru in mod special ca o modalitate de a te stimula in cadrul domeniului tau, include-l cu siguranta.

redacteaza un cv

  1. Abilitati si interese

De obicei, aceasta sectiune se afla in partea de jos a CV-ului tau. Este o lista rapida pe care un recrutor o poate scana pentru a vedea daca setul tau de abilitati se aliniaza cu ce angajeaza.

Ce anume pui aici? Iti vei dori sa enumeri abilitatile si aplicatiile dificile de care ai cunostinta (Photoshop, SEO, JavaScript, etc.) si daca este relevant, nivelul tau de experienta. Evita sa incluzi aici abilitati soft, cum ar fi managementul timpului sau vorbirea in public.

Fii strategic atunci cand iti completezi abilitatile. Nu enumera lucrurile pe care de fapt nu le-ai putea face la un nivel inalt de competenta.

CV-ul este un document viu, care te reprezinta, poti spune ca este cartea ta de vizita. Acesta iI actualizezi mereu cu informatii despre tine. Redacteaza un CV cu grija si atentie  si sigur vei  face o impresie buna angajatorului.

Search

noiembrie, 2024