152 de ani de Universitatea de la Iasi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sau Universitatea de la Iasi este cea mai veche universitate a Romaniei.

Ca institutie de invatamant a fost fondata pe 26 octombrie 1860, deci avem 152 de ani de studentie ce au radacini in Academia Mihaileana (creata in 1834 de Mihail Sturza). A fost inaugurata in prezenta lui Alexandru Ioan Cuza, insa numele acestuia il poarta abia din 1960. La infiintare avea in componenta sa doar 3 facultati: Drept, Filosofie (litere) si Teologie. 

Cladirea pe care o vedem acum pe Copou, a fost construita intre anii 1893 si 1897 si la inaugurare au fost prezenti Carol I si regina Elisabeta. Cea mai populara sala din toata universitatea este fara doar si poate Sala Pasilor Pierduti, decorata cu picturi semnate Sabin Balasa. 

Cu toate ca este cea mai veche universitate a tarii, cu toate ca este plina de traditii, universitatea Alexandru Ioan Cuza este in acelasi timp o institutie moderna de renume national si international, castigat prin relizarile de pe plan educational si stiintific.  

In prezent, aceasta numara 15 facultati, carora le-au trecut pragul de-a lungul timpului si o serie de savanti de prestigiu, cum ar fi : Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Gheorghe Bratianu, Marin Sorescu, etc. 

Echipa InOras a fost si este studenta la UAIC, fapt ce nu ne face decat sa fim mandri de asta! Uram un calduros La Multi Ani tuturor studentilor, profesorilor, angajatilor de la Universitatea din Iasi! 

Search

septembrie, 2024