71 de ani de la atacul de la Pearl Harbor

Pearl Harbor este un golf din Hawaii, in apropiere de Honolulu. Cea mai mare parte a portului si a terenurilor din apropiere formeaza o baza navala a SUA, unde este stationata Flota Pacificului a Marinei Americane. Aceasta baza a fost atacata in 1941 de catre marina imperiala japoneza, condusa de amiralul Yamamoto.

Atacul a avut loc inainte sa fi existat o declaratie de razboi oficiala din partea Japoniei, Amiralul Yamamoto dand unda verde marinei japoneze la treizeci de minute dupa ce Japonia anunta ca pune capat oricaror negocieri cu SUA. In felul acesta Japonia dorea, pe de o parte, sa para ca respecta conventiile internationale si, pe de alta parte, sa aiba o surpriza. Insa aceasta surprindere a dus la schimbarea opiniei publice americane, care fusese moderata, chiar neutra in ceea ce privea politica externa a tarii din cadrul inceputului celei de-a doua conflagratii mondiale.

Cauza care a determinat Japonia sa-i atace pe americani a fost legata, mai ales, de interzicerea exporturilor de marfa pentru Japonia, de teama expansiunii acesteia in regiunea Asiei de Sud-Est. SUA, Olanda si Marea Britanie si-au retras sprijinul acordat Japoniei, ceea ce a dus la o pierdere de mai mult de 90% din aprovizionarea sa cu petrol. Pe langa asta, SUA aveau cea mai mare forta navala, iar Japonia voia sa neutralizeze puterea navala americana din Pacific.

Operatiunea japoneza a fost alcatuita din doua valuri de atac aerian, la care au participat 353 de avioane, lansate de pe 6 nave portavion. Ca rezultat al atacului, 4 cuirasate americane au fost scufundate, iar alte 4 au fost avariate. Japonezii au distrus si 3 crucisatoare, 3 distrugatoare, 1 puitor de mine, 188 de avioane si  au omorat aproximativ 2.400 de oameni, ranind alti 1.200. Pierderile suferite de partea japoneza au fost minimale: 29 de avioane doborate, 4 mini-submarine scufundate, 65 de persoane ucise sau ranite.

Atacul de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941 este considerat unul dintre momentele definitorii ale istoriei Americii, care a dus la intrarea SUA in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Unii istorici afirma ca, desi conducerea SUA stia de atac, nu ar fi actionat deliberat, pentru a avea un motiv sa intre in razboi si sa echilibreze tendintele expansioniste ale Japoniei in Pacific si in Asia.

 

Search

septembrie, 2024