63 de ani de Ioan Petru Culianu

Prieten si discipol al lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu a fost un istoric al religiilor, scriitor si eseist. Specializat in gnosticism, crestinism timpuriu, istoria si cultura Renasterii, Culianu este autorul unor carti de mare interes international, scrise in franceza, engleza sau italiana si cu editii in toate limbile de circulatie ale lumii. Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt „Eros si magie in Renastere”, „Calatorii in lumea de dincolo”, „Dictionar al religiilor” (in colaborare cu Mircea Eliade), „Hesperus”, „Arborele cunoasterii: mitologia gnostica de la crestinismul timpuriu pina la nihilismul modern”.  

Culianu s-a nascut la Iasi si a urmat cursul primar, gimnaziul si liceul la scoala „Vasile Alecsandri”. In 1967 se muta in capitala pentru a urma cursurile Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. In 1972, ca membru PCR, primeste o bursa si reuseste sa plece in Italia. Dupa terminarea bursei, scriitorul solicita azil politic si este internat intr-un lagar de refugiati, unde sufera o depresie severa. In 1976 se stabileste in Groningen, Olanda, unde va sta doisprezece ani, ca asistent si apoi pe postul de profesor asociat la catedra de limbi romanice. In 1986, cariera sa il trimite in SUA, Culianu fiind chemat intai ca visiting professor, apoi ca profesor titular la Divinity School, Universitatea din Chicago.  

Ioan Petru Culianu a fost un critic dur al regimului politic comunist (inainte de decembrie 1989), atacand de multe ori regimul neocomunist al lui Ion Iliescu. De asemenea, el acuza intelectuali din tara de lipsa de responsabilitate, solidaritate si civism, in ceea ce priveste regimul din Romania.  

A fost asasinat la 21 mai 1991, in cladirea Universitatii din Chicago, iar crima nu a fost niciodata elucidata. Inainte de asasinare, scriitorul primise scrisori de amenintare cu moartea, care s-au intensificat in urma publicarii unui interviu in Revista 22 din 5 aprilie 1991, cat si in urma vizitei la Chicago a fostului suveran al Romaniei, Regele Mihai I, si a familiei regale, in aprilie 1991. Pe fondul campaniei antiregaliste care se desfasura in Romania, Ioan Petru Culianu a militat pentru revenirea Regelui in tara. Asadar, una dintre teoriile asasinatului este pusa pe aceasta sustinere a regalitatii. Au existat insa speculatii legate de alta teorie: unii au spus ca sustinatori fanatici ai unor grupari secrete l-au ucis, fiind de fapt vorba despre un omor religios. 

Echipa InOras.ro ii multumeste lui Ioan Petru Culianu pentru operele lasate in urma sa!

Search

septembrie, 2024