Traditii si obiceiuri de Boboteaza

Pe 6 ianuarie se sarbatoreste botezul Mantuitorului sau Boboteaza, sarbatoare care corespunde cu a sasea zi a creatiei biblice si care incheie ciclul sarbatorilor de iarna, cuprinzand motive specifice tuturor sarbatorilor de Craciun. In ziua de Boboteaza au loc si slujbele de sfintire a apelor. Boboteaza cumuleaza elemente specifice de reinnoire a timpului calendaristic, la riturile crestine adaugandu-se practici populare de purificare a naturii si de alungare a spiritelor malefice.  

Boboteaza este  una dintre cele mai importante sarbatori ale anului pentru crestini. De obicei, in aceasta perioada este foarte frig in Romania, de aceea este des folosita expresia „gerul Bobotezei”. Poporul roman a pastrat multe traditii in legatura cu aceasta zi. De exemplu: 

  • Fetele nemaritate isi viseaza ursitul – in ajunul Bobotezei, fetele nemaritate care vor sa isi afle ursitul in vis, trebuie sa tina post, sa isi lege un fir rosu de matase si o crenguta de busuioc sfintit la degetul inelar si sa puna o alta crenguta de busuioc, sub perna;
  • Femeile nu spala rufe – de Boboteaza si nici in urmatoarele sapte zile, pentru ca toate apele sunt sfintite;
  • Credinciosii nu dau bani cu imprumut – se spune ca nu este bine sa dai bani cu imprumut, intrucat asa vei face tot anul si risti sa atragi paguba materiala in casa;
  • Intrecerea barbatilor in apele inghetate – in localitatile asezate pe malul unui rau, pe malul Dunarii sau chiar pe tarmul marii, se obisnuieste ca preotul sa arunce o cruce de lemn in apa, dupa care sar cativa barbati. Cel care reuseste sa ajunga primul la ea, primeste binecuvantarea preotului si se considera ca va avea noroc tot anul.

Dincolo de granitele noastre, in Franta, cu ocazia celebrarii Bobotezei, se serveste un fel de placinta numita „la galette des rois”, care, pe vremuri, era impartita in tot atatea felii cati comeseni erau, plus una. Felia suplimentara era oferita primului sarac care aparea in fata familiei.  

Si in Belgia si Olanda exista traditia prepararii unui desert cu crema de migdale. Cel mai tanar dintre membrii familiei se ascunde sub masa pentru a alege feliile pentru fiecare. In timpul acestei zile, copiii strabat strazile intonand cantecul stelei si intra in case pentru a primi mandarine si bomboane. In Spania sau in unele regiuni din Italia, copiii asteapta cadouri de la regii magi pe 6 ianuarie, zi dedicata petrecerii.    

Sursa: www.romanialibera.ro

Search

septembrie, 2024