Unirea Principatelor Romane

Unirea Principatelor Romane, cunoscuta ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca. Acest eveniment este strans legat de Alexandru Ioan Cuza, ales ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca. De asemenea, Cuza a facut eforturi sustinute pe langa puterea suzerana, Imperiul Otoman, pentru  infaptuirea unitatii constitutionale si administrative, realizate in ianuarie 1862, cand se formeaza statul Romania, cu capitala la Bucuresti.  

 Procesul de unire a inceput in 1848, odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza si Gheorghe Bibescu. Deznodamantul razboiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizarii unirii. Prin Conventia de la Paris din 1858, se stabilea o intelegere intre Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune.  

La inceputul anului urmator, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, aducandu-le intr-o uniune personala. Desi domnia lui Cuza a fost una scurta, el a realizat multe reforme ce au pus bazele unui stat modern. Printre cele mai importante realizari ale domnitorului se numara secularizarea averilor manastiresti, reforma fiscala, reforma agricola, reforma invatamantului, prima universitate (la Iasi), o constitutie si o lege electorala, prima linie de cale ferata din Romania.  

In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania. 

Cu aceasta ocazie, echipa InOras.ro invita toti romanii la Hora Unirii! La multi ani, Romania!

Search

decembrie, 2024