34 de ani de Valentino Rossi

Considerat cel mai talentat practicant al motociclismului viteza din toate timpurile, Valentino Rossi detine detine noua titluri de campion mondial la acest sport, castigand la toate cele trei clase competitionale. Nascut in Italia, pilotul a mostenit pasiunea pentru motoare de la tatal sau. Initial, Rossi a participat la competitiile de karting, inregistrand numeroase succese pe plan local, insa curand renunta la acestea, in favoarea celor de mini-moto. Din 1993 participa la competitii de motociclism la clasa 125cc, inregistrand succese deosebite atat pe plan national, cat si european.  

In 1996, isi face debutul in Campionatul Mondial de Motociclism Viteza la clasa 125cc. Astfel, la doar 17 ani, Valentino ocupa locul 9 in clasamentul pilotilor la aceasta clasa, iar in anul urmator reuseste sa castige titlul mondial la aceeasi categorie. Anul 1998 va marca trecerea la clasa 250cc si un nou sezon de acomodare pentru Valentino. Sezonul urmator ii va aduce lui Valentino titlul mondial la clasa 250cc, italianul repurtand 9 victorii in cele 16 curse disputate.  

In anul 2000, Rossi efectueaza trecerea la clasa 500cc, bucurandu-se de suportul tehnic al constructorului Honda. Incepand cu anul 2001, in motociclism incepe „era Rossi”, italianul castigand titlul mondial al clasei 500cc, cu 11 victorii in cele 16 Mari Premii disputate. Valentino devine astfel al doilea pilot din istorie care castiga Campionatul Mondial de Motociclism la toate cele trei clase.  

Din 2004, pilotul trece la Yamaha, si isi reconfirma statutul de campion mondial absolut, cucerind 9 victorii in cele 16 etape ale sezonului. In 2008, Rossi doboara recordul de victorii la clasa suprema detinut de legendarul Giacomo Agostini, incheind sezonul cu un palmares insumand 71 de reusite, fata de cele 68 ale lui Agostini. In competitia din 2009  reuseste sa-si pastreze titlul mondial, pe care l-a obtinut pentru a saptea oara la clasa regina si pentru a patra oara pentru constructorul Yamaha.  

In 2011, Rossi schimba din nou constructorul si trece in echipa Ducati, cu care reuseste o serie de performante la fel de impresionante. Cu toate acestea, din acest an, pilotul italian se va reintoarce la Yamaha, pana la sfarsitul sezonului, in 2014.

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani” si un palmares cat mai mare!  

Search

septembrie, 2024