Platforma Nationala Pentru Educatie promoveaza modele de buna practica pentru reducerea abandonului scolar

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC a lansat la Iasi, in data de 26 februarie 2013, ora 11.00 in Sala Mare a Instutiei Prefectului Judetului Iasi, Platforma Nationala Pentru Educatie.  

La eveniment au participat peste 150 de persoane – reprezentanti din partea autoritatilor publice locale si judetene, reprezentanti din partea cultelor, unitatilor de invatamant de masa si speciale, palate si cluburi ale copiilor, universitatilor de stat si privat din Iasi, ONG-urilor, Organizatiilor Internationale, Centrelor Culturale si Interculturale, parintilor si mass-mediei locale.  

Evenimentul s-a bucurat de prezenta domnului Mihai Serbescu – Director Cancelarie in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Iasi, doamna Lacramioara Vernica – Secretar al judetului din partea Consiliul Judetean Iasi, doamna Luminita Munteanu – Director executiv Directia de Asistenta Comunitara si reprezentant din partea Primariei Iasi, domnul Florin Ion – Director general DGASPC Iasi, doamna Gabriela Raus – Inspector pentru invatamantul special si integrat din partea ISJ Iasi, precum si a altor personalitati locale.  

Virgil Iantu, personalitate publica implicata in promovarea drepturilor copilului a sustinut aceasta initiativa, salutand prezenta unui numar foarte mare de profesionisti si subliniind devotamentul si implicarea acestora in cauza prevenirii abandonului si a absenteismului scolar.  

Platforma isi propune sa gasesca solutii si modele de buna practica in scopul prevenirii abandonului scolar si nescolarizarii si sa realizeze in cat mai multe din judetele tarii o harta a serviciilor de prevenire si interventie (servicii integrate din domeniul social, educatie, sanatate, etc). In cadrul acestui proiect s-a realizat deja o harta a serviciilor pentru judetul Vaslui, iar la Iasi au fost identificati in cadrul intalnirii parteneri disponibili sa realizeze aceasta harta.   

Desi studiile arata ca saracia este principala cauza a abandonului scolar si a nescolarizarii este totusi extrem de important sa tinem cont de faptul ca, din pacate, scoala a devenit neatractiva pentru copii si ca dascalii au nevoie sa-si regandeasca modul de transmitere a informatiilor astfel incat sa-i implice mai mult pe elevi, pastrand totodata valorile si principiile educatiei la un nivel ridicat.  

S-a adaugat faptul ca harta serviciilor ar trebui insotita de o harta a riscurilor de abandon scolar sau nescolarizare pentru fiecare judet,  astfel incat sa se poate face o analiza a nevoilor si resurselor si o programare eficienta a serviciilor. In acest fel se va realiza o mai buna orientare a serviciilor si a resurselor catre zonele cu nevoi si se va evita concentrarea in exces a proiectelor si serviciilor intr-o singura zona.  

„E foarte fain sa vezi ca atata lume se implica intr-un asemenea demers pentru ca trebuie sa incepem sa si facem ceva. […] Abandonul scolar nu este gasit doar in cifre. Este o realitate ce se confrunta cu el si am o scrisoare care, de fiecare data a impresionat si as vrea sa v-o citesc. E o scrisoare venita din partea unei fetite si ea zice asa: «Mi-e greu sa mai tac, mi-e greu sa nu spun ca ma doare sufletul cand vad emisiuni, cand imi aud colegii vorbind si profesorii certandu-ne ca nu suntem destul de buni la scoala. Mi-e groaznic de greu sa-mi aud colegii spunand «N-am chef sa vin la scoala» si-mi urla inima-n piept, ca eu nu numai ca nu pot spune as vrea, as avea nevoie, as dori, dar imi doresc sa doresc sa vin la scoala, pentru ca am nevoie de prieteni, am nevoie sa ajung cineva, am nevoie de scoala ca de aer. Ma gandesc acum ca daca mama ar pleca la munca in Italia asta m-ar salva si ca dorul de ea ar fi mai putin dureros decat foamea si durerea trezitului la 4 si culcatului la ora 2.» Asa suna aceasta scrisoare. Din nefericire e reala. Din nefericire multi copii au aceasta problema, sunt la limita saraciei, abandoneaza scoala dintr-un motiv sau altul, suntem in topul tarilor cu o rata de abandon scolar ridicata, servicii care nu satisfac nici copiii, nici parintii si asta incercam: sa gasim resurse sa rezolvam problemele incetul cu incetul.” a spus Virgil Iantu. 

Platforma Nationala pentru Educatie vizeaza abordarea intersectoriala si multidisciplinara a problematicii reducerii fenomenelor de absenteism si prevenirii abandonului scolar prin implicarea tuturor entitatilor care ofera servicii in vederea respectarii si promovarii dreptului la educatie si timp liber al copilului. Aceasta ofera atat un spatiu virtual de discutii si dezbateri in cadrul website-ului www.pentrueducatie.ro, cat  si unul real, prin intermediul intalnirilor dintre actorii cei mai importanti ai comunitatii in diferite judete ale tarii: Bucuresti,Timisoara si Iasi.

Search

noiembrie, 2024