Fara indoiala, femeia este cea mai importanta muza a lumii. Pentru ea au curs oceane intregi de cerneala si acuarela, s-au scris milioane de pagini despre cum trebuie sa fie iubita, si nu inteleasa, i s-a descris frumusetea, candoarea si dragostea pe care o poarta tuturor si parca tot nu e de ajuns! Tocmai de aceea Ziua Internationala a Femeii pe care o sarbatorim astazi, vine sa intregeasca acest tablou de sentimente pe care il creionam in fata femeilor si mamelor an de an.
Desi o sarbatoare a femeilor, recunoscuta la nivel international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost stabilita inca din 1910, la Copenhaga, abia in 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. Aparuta intr-o perioada de mari framantari sociale, cand femeia era tinta discriminarilor sexuale, si nu numai, Ziua Femeii a fost gandita ca o metoda de afirmare a drepturilor sociale si politice ale femeilor. De la aparitia ei in cadrul miscarii socialiste, Ziua Internationala a Femeii a capatat tot mai multa recunoastere de la an la an, ajungand sa fie sarbatorita in tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare deopotriva.
Dupa Primul Razboi Mondial, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 8 martie. Femeile au continuat sa demonstreze pentru drepturi egale si, in principal, pentru drept de vot. Urmatorarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru conditia femeii.
Multe s-au intamplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecandu-se in Iran, in 1982, cand femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existentei lor: si-au dat la o parte, intreaga zi, valul care le acoperea fata.
In prezent, Ziua Femeii, popularizata mai mult ca „Ziua Mamei” in perioada comunista, este o sarbatoare oficiala in Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kargazstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Pe de alta parte, este sarbatorita, fara a fi o sarbatoare oficiala, in tari precum Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Letonia.
In aceasta zi se obisnuieste ca barbatii sa daruiasca flori si cadouri femeilor din viata lor – sotiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor si colegelor. In Romania, Ziua Mamei a fost in schimb declarata sarbatoare publica incepand din 2010 si este sarbatorita in prima duminica a lunii mai.
Echipa Inoras.ro le ureaza „La multi ani” tuturor doamnelor, domnisoarelor si mamelor din lumea-ntreaga!
Sursa: www.rtv.net
Sursa foto: www.greenstaysinfrance.wordpress.com