Ziua Mondiala a Aviatiei si Cosmonauticii

Federatia Internationala a Aviatiei a stabilit ziua de 12 Aprilie ca Zi internationala a Aviatiei si Cosmonauticii, in cinstea primului zbor al unui om in spatiu, celebrul Yuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961, la bordul navetei Vostok 1. Zborul a durat 108 minute, iar de la bordul navei a avut loc, in direct, o transmisie televizata.  

Pe 12 aprilie 1961, visul lui Yuri Gagarin de a vedea Pamantul din spatiu se implinea: urcat la bordul rachetei Vostok 1, Yuri a tinut un scurt discurs in al carui final a spus: „Ma bucur ca voi putea vedea lumea fata in fata!”. Dupa numai 14 minute de la lansare, nava – incarcata doar cu provizii de apa si oxigen – parasea atmosfera Terrei, intrand in spatiul cosmic.  

Zborul astronautului s-a desfasurat deasupra Republicii Sovietice, deasupra Oceanului Pacific, peste Stramtoarea Magellan din America de Sud, deasupra Oceanului Atlantic si pestre Africa, dupa care a reintrat in atmosfera, incepand coborarea spre sol in apropierea orasului Engels din sud-vestul Rusiei.  

In 2011, pentru a sarbatori implinirea a 50 de ani de la zborul astronautului rus, a fost creat site-ul  FirstOrbit, unde se poate viziona sau descarca un film montat de Doctorul Chris Riley, care reproduce  imaginile din Cosmos vazute de Gagarin.  

Tot pe 12 aprilie, dar in 1981, a avut loc primul zbor al navetei spatiale Columbia. Naveta Spatiala Columbia (OV-102) a fost prima naveta spatiala a flotei NASA. Prima ei misiune, STS-1, a durat de pe 12 aprilie pana pe 14 aprilie, 1981. 

Surse: www.ro.wikipedia.org  / www.descopera.ro  

Search

septembrie, 2024