Octavian Paler s-a nascut la 2 iulie 1928, in localitatea Lisa din judetul Fagaras. In 1937 a absolvit scoala primara in satul natal, fiind admis la Liceul Spiru Haret din Bucuresti. Cu numai o saptamana inainte de a absolvi clasa a VII-a, are un conflict cu directorul liceului si este obligat sa se mute la Liceul „Radu Negru” din Fagaras. Peste un an absolva liceul, fiind declarat „Promovat cu lauda”, dintr-o clasa cu 44 de elevi. Examenul de bacalaureat il va trece la Sibiu. Urmeaza, simultan, cursurile Facultatii de Litere si Filosofie si cele ale Facultatii de Drept din Bucuresti.
In perioada 1965-1985, Octavian Paler a ocupat diverse functii de conducere in sistemul presei: vicepresedinte al Comitetului de Radiodifuziune si Televiziune (1965-1970); redactor-sef al cotidianului Romania libera (1970-1983). Intre anii 1974-1979 este membru supleant al CC al PCR, iar in perioada 1980-1985 este deputat in Marea Adunare Nationala.
In ultima perioada a regimului ceausist, Octavian Paler devine „indezirabil”, din cauza criticilor la adresa politicii interne, dar si a optiunilor sale pro-occidentale. Ii este stabilit domiciliu fortat si i se interzice, totodata, sa se manifeste in viata literar artistica.
Imediat dupa decembrie 1989, Octavian Paler va socoti de datoria sa sa se afle in miezul evenimentelor culturale si politice. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social si are o prezenta redutabila in presa libera, in primul rand prin editorialele si lucrarile sale de pozitie civica, democratica. In ultimii ani de viata este tot mai dezamagit de prestatia clasei politice si, in general, a celor in care investise incredere, fara a-si vedea confirmate asteptarile.
Din opera sa merita sa mentionam „Umbra cuvintelor”, „Viata pe un peron”, „Un om norocos”, „Autoportret intr-o oglinda sparta”, „Don Quijote in est”, „Polemici cordiale”, „Calomnii mitologice”, „Poeme”. Octavian Paler a incetat din viața la varsta de 80 de ani, in urma unui stop cardio-respirator.
Sursa: www.jurnalul.ro
Sursa foto: www.vinicius.ro