Eficienta energetica este un termen foarte larg care se refera la multele modalitati prin care putem obtine acelasi beneficiu (lumina, incalzire, miscare, etc.) folosind mai putina energie. Domeniul acopera automobilele eficiente, becurile economice, practicile industriale imbunatatite, izolarea mai buna a caselor si o gama de alte tehnologii. Pentru ca economisirea energiei inseamna si economisirea banilor, eficienta energetica este foarte profitabila.
Eficienta energetica are adesea multiple efecte benefice. De exemplu, o masina eficienta de spalat rufe sau o masina de spalat vase foloseste mai putina apa. Eficienta furnizeaza de obicei si un nivel mai inalt de confort. De exemplu, o casa bine izolata va fimai racoroasa vara si mai calduroasa iarna.
Un frigider eficient va fi mai silentios, nu va ingheta sau face condens si in mod sigur va avea o durata mai mare de functionare. Iluminatul eficient iti va oferi mai multa lumina acolo unde ai nevoie. Astfel, eficienta este de fapt „mai bine cu mai putin.”Eficienta are un potential enorm. Sunt niste pasi foarte simpli pe care ii poti urma, cum ar fi sa izolezi mai bine acoperisul, sau cumperi o masina de spalat rufe mai eficienta atunci cand se strica cea veche.
Toate aceste exemple iti vor aduce atat economii de bani cat si de energie. Insa cele mai mari economii nu se obtin daca faci doar un pas din zece. Adevaratele castiguri vin din regandirea intregului concept, adica „a intregii case”, de exemplu, sau „a lintregului sistem de transport”. Cand vei realiza acest lucru, in mod surprinzator, consumul de energie poate fi redus de 4, pana la 10 ori din nivelul actual.
Lumea consuma anual din ce in ce mai multe produse electronice. Acest fapt a provocat o crestere periculoasa a deseurilor electronice ce contin substante chimice toxice si metale grele ce nu pot fi eliminate sau reciclate in siguranta. Dar aceasta problema poate fi evitata.
Ziua Mondială a Eficienței Energetice este sărbătorită anume astăzi în onoarea primei reuniuni a experților din lume care a avut loc pe 5 martie în anul 1998 în Austria pentru a discuta despre criza energetică și soluțiile sale posibile.
Acum acesta oferă o oportunitate de a reflecta asupra practicilor care vizează o utilizare durabilă și rațională a energiei precum și angajamentul guvernelor, întreprinderilor și instituțiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Sursă date și foto: ecomagazin.ro
Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.