Despre Oscar, cu drag

Încă de săptămâna trecută lista nominalizărilor la Oscar de anul acesta circulă în toate mediile. Se lansează pariuri, se discută, se critică. Ba chiar unul dintre documentare este subiectul unui scandal emoțional de proporții, poveste din care Academia Americană de Film are mult de câștigat la capitolul imagine. După o scurtă răsfoire a web-ului se pare că zicala ”bad publicity is still publicity” încă funcționează, deși nu sunt în măsură să arunc cu verdicte.

Favoriții de anul acesta: lungmetrajele “The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, şi “Roma”, de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecții, în topul nominalizărilor. Câte opt nominalizări au primit filmele “A star Is Born” şi “Vice”, iar “Black Panther”, de la Marvel, are şapte selecţii, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj. Cea de-a 91-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles.

Puțini știu, poate, că statueta, reprezentând un bărbat stilizat în poziție verticală, cu mâinile împreunate la nivelul pieptului, a fost realizată prima dată de sculptorul George Stanley după un desen a lui Cedric Gibbons, fiind prima dată prezentată în 1929 la un dejun privat oferit și găzduit de Douglas Fairbanks la Hollywood Roosevelt Hotel. Prima ceremonie televizată a fost cea din 1953, iar în prezent este difuzată în mai mult de 200 de țări.

Premiul Oscar este cea mai veche ceremonie de premii, cu echivalentele său, Emmy în televiziune, Tony în teatru și Grammy în muzică fiind modelate după acesta. Este considerat a fi cel mai prestigios premiu din cinematografie, urmat de Globul de Aur. Despre Premiile Oscar, cu drag vom povesti în edițiile viitoare ale ”Liber după patru”. Rămâneți aproape!

Un articol de Bianca Ioan

Search

septembrie, 2024