Independența financiară este un vis pe care mulți oameni îl au. Poate fi atinsă până la 30 de ani? Răspunsul este pozitiv, însă cu inspirație, ambiție și sacrificii. Este clar că nu toți oamenii pot atinge independența financiară până la 30 de ani, pentru că altfel n-ar mai munci aproape nimeni. Dar sunt și exemple ale unor oameni care au reușit acest lucru.
Primul pas de la care trebuie pornit este educația financiară. Cu cât un tânăr înțelege mai bine anumite concepte despre educația financiară, cu atât are șansa să aibă un trai mai liniștit. Poate că asta nu înseamnă neapărat că se va „pensiona” la 30 de ani, dar își va asigura venituri pasive care îi vor face viața mai ușoară.
Realitatea este că independența financiară nu poate fi atinsă de toată lumea. În cazul în care o persoană are venituri mici, dar își dorește să investească, sumele pe care le va câștiga nu-i vor aduce independența financiară în câțiva ani. În realitate, va beneficia de doar niște venituri suplimentare. Totuși, chiar și pentru persoanele cu venituri mai mici, economiile și investițiile sunt o soluție de urmat. Oricât de mici ar fi veniturile, tot este mai bine să ai un fond de rezervă decât nimic.
Încearcă să ai mai multe surse de venit
În unele domenii, poți avea mai multe surse de venit. Cel mai bun exemplu este cel al programatorilor. Nu puțini sunt cei care au renunțat la jobul clasic de la o corporație pentru a începe o carieră în freelancing. Ei și-au diversificat astfel sursele de venit, deoarece au dobândit mai mulți clienți. În același timp, negociază direct sumele care le convin. Cu timpul, banii investiți în titluri de stat, bursă sau imobiliare le aduc și venituri pasive. În orice caz, este indicat să ai cât mai multe surse de venit.
Stabilește-ți un plan de economii
Specialiștii în economie spun că e bine să știm în fiecare lună cât vrem să economisim și să ne stabilim obiective clare. Mulți oameni tind să cheltuie fără să țină cont pe ce se duc banii lor și așteaptă să vadă cu cât mai rămân la finalul lunii. În realitate, specialiștii recomandă să stabilești încă de la începutul lunii cât dorești să economisești și să te asiguri că te încadrezi în bugetul care ți-a rămas.
Nu ignora investițiile
Adevărul este că e aproape imposibil să atingi independența financiară până la 30 de ani doar din salariu. Nici măcar cu investiții nu ai garanția că vei reuși. Însă investițiile nu trebuie ignorate în cazul în care îți dorești să atingi independența financiară. Specialiștii recomandă investițiile la bursă, dar trebuie să ții cont că și acestea vin cu un grad de risc.
Dacă ești mai conservator, poți investi în titluri de stat, care în prezent au o dobândă de 6-7% pe an. O altă soluție sunt depozitele bancare, dar dobânzile au scăzut considerabil în ultimul an, iar acum sunt de aproximativ 5%. Dacă titlurile de stat nu sunt impozitabile, pentru ce vei câștiga din depozitele bancare va trebui să plătești 10% taxe la stat.
Nu ignora momentul prezent
Poate că independența financiară este un vis pe care mulți oameni îl au, dar nu trebuie să ignorăm prezentul. Este cel mai important, așa că trebuie să îl prețuim așa cum se cuvine. Din acest motiv, asigură-te că aloci în fiecare lună un buget și pentru pasiunile tale. Poate îți place să faci drumeții pe munte, așa că stabilește-ți un buget pentru această activitate.
Dacă îți place să mergi la cinema, asigură-ți bugetul pentru această activitate. Un alt hobby modern în zilele noastre sunt jocurile de cazino, de la ruletă, blackjack și poker până la pacanele online. Este un hobby destul de comun, pentru care specialiștii recomandă să nu aloci mai mult de 10-15% din veniturile lunare, în așa fel încât să păstrezi jocul în limitele responsabile. Pasiunile sunt importante, așa că nu le ignora, oricât de mult ți-ai dori independența financiară.