Iași Guitar Festival revine în acest an cu ediția a XVII-a, un eveniment care continuă să susțină și să promoveze tinerii artiști din România. Evenimentul va avea loc pe 27 august 2024, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, și va include două competiții: Romanian Guitar Contest (ora 10:00) și Romanian Bass Contest (ora 13:00). Ambele competiții oferă participanților șansa de a-și demonstra abilitățile și de a se afirma în fața unui juriu de renume. Gala de premiere Iași Guitar Festival va avea loc la ora 18:30, în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților Iași, unde vor susține recital Adrian Bunea, Luca Dogaru și trupa Mars (câștigătorii de anul trecut), iar festivalul se va încheia cu un concert susținut de trupa Artizan.
Inițiat acum 17 ani, Iași Guitar Festival s-a transformat într-o platformă de lansare pentru tinerii chitariști și basiști din România. Festivalul, care în acest an cuprinde Romanian Guitar Contest (ediția a XVII-a) și Romanian Bass Contest (ediția a III-a), oferă o oportunitate unică de afirmare pentru tinerii artiști cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani.
„Festivalul reprezintă o ocazie excelentă pentru tinerii chitariști și basiști de a-și face cunoscut talentul, de a câștiga experiență pe scenă și de a învăța de la unii dintre cei mai apreciați muzicieni din țară. Iași Guitar Festival este mai mult decât o competiție – este un loc de întâlnire al pasiunii pentru muzică și creativitate”, a menționat Petran Paveliuc, coordonatorul evenimentului.
Concursul este structurat în două etape. Prima etapă, desfășurată online între 22 iulie și 11 august 2024, a presupus preselecția participanților pe baza unei înregistrări video trimise organizatorilor. Cei selectați vor intra în etapa finală programată pentru data de 27 august, care se va desfășura atât în format fizic, pe scena Gaudeamus din Casa de Cultură a Studenților Iași, cât și online.
Finala Romanian Guitar Contest, 27 august 2024, ora 10:00 – Sala Gaudeamus, Casa de Cultură a Studenților Iași.
Concurenții trebuie să fie familiarizați cu tehnici de bază utilizate frecvent de chitariști. (fingerstyle, alterante picking, hammer-on, pull-off, harmonics, glissando, sweep picking, tapping etc.)
După prima etapă s-au calificat mai departe în finală: Matei Mocanu, Gabriel Huțanu, Alexandru Mureșan, Alex Ghiță, Serghei Frunzescu, Vlad Parfenie, Călin Diaconescu, Teodor Tache, Eva Maria Lupes, Dragoș Antohi și David Slusarciuc .
Fiecare concurent va interpreta două piese consecutive în limita a 10 minute, în ordinea cerută de juriu: o piesă de blues, rock, jazz la libera alegere a concurentului: individual sau cu negativ (backing track format mp3), o piesă de improvizație în primă audiție pe o temă dată de juriu aproximativ 2 minute live cu tobă și chitară pe scenă , iar pentru concursul online și o piesă de improvizație pe negativul trimis de juriu.
Finala Romanian Bass Contest, 27 august 2024, ora 13:00 – Sala Gaudeamus, Casa de Cultură a Studenților Iași
Concurenții trebuie să fie familiarizați cu tehnici de bază utilizate frecvent de basiști. (fingerstyle, slap, hammer-ons, pull-offs, harmonics, glissando, etc.)
După prima etapă s-au calificat mai departe în finală la Categoria 12-15 ani: Botosaneanu Alexia, Graur Carla, Osieru Victor, Sauciuc Medeea, Stoican Alexandru, Ursu Rares și la Categoria 16-20 ani: Chereches Alex, Derejean Alex, Gavrilas Marc, Sandru Silvia-Teodora, Tarcan Teo, Tufeanu Maria Laura.
Fiecare concurent va interpreta o piesă la alegere cu negativ (backing track format mp3), pe care să îl trimită la organizator cu minim 2 zile înainte de finală.
Finaliștii competiției de chitară electrică și bas vor concura în fața unui juriu de prestigiu, format din chitariști, basiști și profesori de renume național, la Romanian Guitar Contest – Andrei Roșulescu (chitarist), Marius Pop (chitarist), Horea Crișovan (chitarist), Petran Paveliuc (chitarist), Nicu Patoi (chitarist), Cosmin Culea (chitarist) și la Romanian Bass Contest – Dan Spînu (basist), Vlady Sateanu (basist), Demeter Lazlo (basist), Radu Botezatu (basist) și Adrian Ciuplea (basist).
„Concurenții vor interpreta piese la alegere și vor improviza pe teme propuse de juriu, toate într-un timp limitat. Finaliștii se vor întrece pentru premii atractive, care variază între 250 și 1000 de lei, sau accesorii în funcție de categorie și clasament”, a spus Petran Paveliuc, coordonatorul evenimentului.
Juriul hotărăște ordinea de departajare a concurenților prin cuantumul de puncte de la 5 la 10 în baza unor criterii precum: Prezență scenică; Interpretare (intonația și acuratețea notelor); Ritm (constanta ritmică și tempo); Originalitate și Acordaj.
În vederea acordării premiilor este necesar un număr minim de participanți. Prin urmare, premiile I, II și III, pentru ambele categorii de vârstă și pentru ambele concursuri (fizic și online) se vor acorda doar dacă numărul de participanți este minim 5. În caz contrar, se va oferi un premiu de participare în valoare de 200 de lei, pentru categoria 12-15 ani, respectiv 350 de lei pentru categoria 16-20 ani.
Se va acorda un singur premiu (fie monetar, fie accesorii) stabilit de juriu, pentru toate categoriile de vârstă: Premiul Daniel Dragomirescu; exclusiv pentru finala online la competiția de chitară electrică.
Iași Guitar Festival, eveniment anual dedicat chitariștilor și basiștilor tineri din România este organizat de Asociația „Excelență pe Portativ” și Casa de Cultură a Studenților din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și alți sponsori locali. Festivalul a debutat în urmă cu 17 ani și a devenit o rampă de lansare pentru numeroși artiști care activează acum pe scene naționale.