Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” Iași organizează expoziția de pictură „Dincolo de limite”.
Evenimentul este găzduit în perioada 20-31 iulie 2024 de Galeria „Theodor Pallady” din Iași.
Cu acest prilej artista Mikaela Gemanaru etalează o colecție de lucrări reprezentative pentru opera sa.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 24 iulie 2024, la ora 18:00.
Evenimentul va fi prezentat de d-l profesor univ. dr. Cristian N. Ungureanu, prorector al UNAGE Iași. Curator: conferențiar univ. dr. Cristian Neagoe, UNAGE Iași.
„Titlul expoziției definește sugestiv tematica abordată de către artista Mikaela Gemanaru și se referă la Funcţia artei contemporane, dincolo de una estetică, aceea de a identifica situaţiile societăţii şi ale individului, de a oferi soluţii, de a transmite mesajul necesar pentru eliberarea de inerţie şi pentru manifestarea conştientă, pentru acţiuni eficiente în refacerea naturii şi îmbunatăţirea calităţii vieţii pe Pământ. Arta contemporană se poate adresa oricărei persoane care îşi îndreaptă atenţia spre creaţia artistică, iar orice om poate fi parte a demersului artistic, cu îndrumarea potrivită a artistului. În acest mod, arta devine una interactivă care implică cât mai multe persoane şi care asociază diferite concepţii despre viaţă, arta devine o formă de terapie, prin cromatică, prin estetică, prin actul creator exercitat direct sau indirect.
Proiectul Dincolo de limite se referă la depaşirea propriilor limite fizice, psihice, a limitărilor şi a condiţionărilor impuse de familie, societate, iar depăşirea propiilor limite presupune şi eliberarea de prejudecăţi, ignoranţă, inerţie, individualism. Îndreptarea atenţiei spre lumea interioară va avea ca efect conştientizarea abilităţii fiinţei umane de a fi creatorul propriului destin, fiecare persoană fiind impulsionată să caute soluţii pentru protejarea naturii, salvarea solului şi vindecarea apei, privite ca obiective de atins în conturarea unei vieţi fericite, aşa cum îşi doreşte orice om.
Imaginea Pământului văzută din spaţiu ne permite observarea detaşată a acestuia, o analiză realistă a schimbărilor climatice, o conştientizare a consecinţelor poluării, a epuizării resurselor, a distrugerii ecosistemelor, precum şi înţelegerea modului în care aceste acţiuni umane afectează natura în ansamblu. Această imagine este una care inspiră, care incită la descoperirea unei cromatici fascinante şi a unei geometrii fantastice. Perspectiva oferită de satelit, diferită de percepţia comună a lumii, facilitează conştientizarea apartenenţei fiinţei umane la natura, însă şi impactul major al comportamentului uman individual asupra elementelor naturii.
În alegerea imaginilor oferite de sateliţi, interpretate de către artistul vizual prin picturile realizate, criteriul principal l-a constituit geometria suprafeţelor, armonia formelor, fiind de interes in unele picturi, culturile irigate din regiuni agricole ale Europei dar şi din zone deşertice ale Orientului Mijlociu sau ale Africii. O serie de lucrări redau forme de relief surprinzătoare prin cromatica sau prin simbolistica acestora. Alte lucrări configurează o realitate virtuală, în care conflictele, migraţia, agresivitatea domină vieţile comunităţilor umane, ca o consecinţă a exploatării solului, a epuizării şi poluării apei, în cadrul unei populaţii în creştere continuă. O lume echilibrată, dezvoltată, prosperă, este invadată de o alta aflată în dezechilibru, în anarhie, idee transpusă prin intermediul suprapunerilor arhitecturale aparţinând unor zone geografice diferite.
Artistul vizual este parte a societăţii contemporane, este o fiinţă umană care şi-a dezvoltat abilitatea creatoare ce trezeşte sensibilitatea privitorului, empatia. Împreună, reuşim să regândim povestea Pământului, astfel încât, copiii generaţiei actuale să fie beneficiarii unei planete curate şi vii. ” (Mikaela Gemanaru, artist plastic UAPR Iași)