CINE NU E GATA – un nou film romanesc independent

CINE NU E GATA, noul lungmetraj in regia lui Florian Anghel, bazat pe romanul omonim scris de Iulia Nani, reprezinta un fenomen unic in cinematografia din Romania, atat prin devenirea sa „din culise”, cat si prin standardele pe care incearca sa le stabileasca din punct de vedere creativ. Productia acestui film este independenta si finantata printr-un grup format din peste 30 de profesionisti cu zeci de filme in portofoliu – Demiourgos Pictures, prin tehnologie blockchain. La bugetul de 500.000 de dolari al filmului a contribuit si publicul, prin diverse forme de crowdfunding, persoane care vor participa si la profituri, fiind totodata producatori oficiali. Asadar, CINE NU E GATA este un reper de inovatie in realizarea unui proiect creativ in Romania, propunandu-si sa rescrie regulile jocului.

 

Pe data de 18 mai, de la ora 14:00, filmul va avea o proiectie privata in cadrul targului cinematografic Marche du Film de la Cannes, cu dezideratul de a adauga la distributia deja asigurata in Statele Unite si UK companii dornice sa-l raspandeasca in cinematografele din restul lumii.

 

Titlul in limba engleza este Wonder Coach si ofera o perspectiva mai clara asupra temei: Victoria Lungu, o femeie ambitioasa si capabila, sufocata de mediul corporatist restrictiv si inert, isi reinventeaza viata, devenind un coach profesional care este dispus sa incalce o sumedenie de limite pentru a-si ajuta clientii, chiar si cu forta daca e nevoie. La granita dintre comedie neagra, drama si… film cu supereroi, CINE NU E GATA are o distributie pe masura, din care fac parte Ioana Budu in rolul Victoriei Lungu, Daniela Nane, Oltin Hurezeanu, Mihai Marinescu si Loredana Groza (care va lansa si o piesa asociata filmului).

CINE NU E GATA, noul lungmetraj in regia lui Florian Anghel, bazat pe romanul omonim scris de Iulia Nani, reprezinta un fenomen unic in cinematografia din Romania

”Am fost inspirat de Lynch si Villeneuve pentru a crea universul Victoriei Lungu. O lume intunecata, dar seducatoare. Este un produs cu care eu sunt convins ca vom seta cu totul alte standarde in filmul romanesc. Noi suntem generatia 3.0 a filmului romanesc.” – Florian Anghel, regizor si scenarist, in Zile si Nopti.

 

In urma unui refuz de finantare primit de la Centrul National al Cinematografiei (CNC), Florian Anghel s-a inflacarat cu atat mai mult, adunand in jurul sau o echipa creativa si de productie care este pregatita sa stea langa repere ale cinematografiei globale si sa redefineasca modul in care arata si se aude un film romanesc contemporan. Producatorul Paul Arion este unul dintre cei mai cunoscuti exponenti ai acestei echipe, un expert in efecte digitale, director de imagine si regizor care a lucrat la filme ca Dune (2021), Avengers: Endgame (2019) si Blade Runner 2049 (2017). Montajul este realizat de Ovidiu Vacaru, cunoscut pentru Miami Bici (2020) si Miami Bici 2 (2023), iar scenografia, pe care Florian Anghel o vede ca fiind unul din cele mai importante si formidabile aspecte ale filmului, este realizata de Cristina Paula Ana Barbu – Manor House (2020), Moartea Domnului Lazarescu (2005). Mixajul final de sunet va fi realizat de un partener din Los Angeles.

 

In spatele acestui film se afla o viziune care poate schimba mentalitatile si limitarile din spatiul cinematografic romanesc. Titlul CINE NU E GATA suna in acest context ca o provocare aruncata nu doar publicului, ci si industriei de film – compania Demiourgos Pictures detine deja 40 de scenarii originale si tinteste sa produca trei filme pe an. Acesta este doar inceputul, un proof of concept pentru o miscare de innoire si de repozitionare a industriei de film din Romania. Echipa pregateste deja urmatorul proiect, o co-productie Romania/SUA, in limba engleza, cu o distributie internationala de top.

 

CINE NU E GATA / Wonder Coach va intra in circuitul de festival intre iulie si noiembrie – decembrie 2024, urmand apoi lansarea in cinematografele din Romania, SUA si Europa, in februarie – mai 2025.

Search

iunie, 2024