Ediția cu numărul 12 a festivalului Serile Filmului Românesc, dedicată actorului și regizorului Ion Caramitru, va avea deschiderea oficială miercuri, 11 august 2021, începând cu ora 20.00, în Piața Unirii din Iași. Cinefilii vor putea participa, în aer liber, la proiecția filmului Ștefan Luchian (1981), regizat de Nicolae Mărgineanu, unde Ion Caramitru interpretează un rol magistral. Alături de invitatul special, vor fi prezenți: actrița Maria Ploae, ambasadoarea SFR, Irina-Margareta Nistor și regizorul Nicolae Mărgineanu. Filmul împlinește anul acesta 40 de ani de la lansare.
Începând cu ora 19.00, publicul este așteptat în fața marelui ecran, amplasat chiar în kilometrul 0 al Iașului, în compania solistei Andra Botez, care deschide ediția din 2021 sub note de jazz.
În cadrul evenimentului, Institutul Cultural Român (ICR) va acorda invitatului special de anul acesta Premiul Serile Filmului Românesc, în semn de recunoaștere a activității în domeniul cultural.
Retrospectiva Ion Caramitru include și filmele: Adam&Paul (r. Lenny Abrahamson), Întunecare (r. Alexandru Tatos), Amen. (r. Costa-Gavras), Porțile albastre ale orașului (r. Mircea Mureșan).
Programul complet, informații despre bilete și spații de proiecție, pe www.festivalsfr.ro sau pe aplicația MySFR. Biletele pentru proiecțiile din SFR 12 sunt disponibile aici.
Ștefan Luchian (1981)
Regizor: Nicolae Mărgineanu
Durată: 100 minute
Gen: Biografie, Dramă
Rating: AG
Distribuție: Maria Ploae, George Constantin, Ion Caramitru, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Florin Călinescu, Rodica Negrea, Ștefan Velniciuc
Acest film este o minunată parabolă care descoperă condiția artistului, care se definește prin suferință. Pictorul Ştefan Luchian este cunoscut după nume de multă lume, dar foarte puţini au aflat de povara durerii pe care a dus-o, de lipsurile materiale, de invidia răzbunătoare a colegilor de breaslă, de iubita care l-a trădat şi s-a căsătorit cu altul și, în sfârșit, de boala cruntă care l-a silit să stea o lungă perioadă imobilizat la pat şi să picteze cu penelul legat de antebraț din cauza paraliziei.
Pelicula prezintă viaţa pictorului fără a insista pe detalii biografice, întrucât insistă asupra condițiilor vitrege în care un Creator a știut să-și înveșnicească opera artistică.
Premii:
Premiul pentru imagine, ACIN, 1981
Premiul pentru imagine şi Premiul special al juriului pentru interpretare masculină (Ion Caramitru), Costinești, 1981
Secțiuni SFR 12
- Retrospectiva Ion Caramitru
- Avanpremieră
- Premieră
- Cele mai bune filme ale anului 2020/2021
- Documentar
- CineMemoriam
- CINExcelența
- Elisabeta Bostan
- Scurtmetraje românești