Evenimente online la Casa de Cultura a Studentilor Iasi

Dat fiind contextul pandemic, Casa de Cultura a Studentilor din Iași continuă desfășurarea evenimentelor în mediul online.
În această săptămână, ieșenii vor putea urmări online pe paginile de Facebook și Youtube ale Casei de Cultura a Studentilor din Iași, doua evenimente culturale organizate de cluburile artistice din cadrul instituției.

Sâmbătă, 21 noiembrie 2020 se va desfășura cea de-a XIII-a ediție a evenimentului Iași Guitar Festival. Un concurs de chitară electrică ROMANIAN GUITAR CONTEST și un workshop de chitară „ISTORIA CHITAREI ELECTRICE”, susținut de conf. univ. dr. Dan Spînu, Facultatea de Compoziţie Jazz şi Muzică Uşoară din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. În urma restricțiilor date de autorități, acest eveniment se va desfășura doar online pe o aplicație ce permite realizarea concursului de chitară. Tineri din toate orașele țării au avut posibilitatea de a se înscrie până pe 5 noiembrie la acest concurs care a cuprins două etape.

Casa de Cultura a Studentilor - Dance History- 20 ani The Sky
„Acest festival își propune promovarea chitariștilor și a instrumentiștilor din toată țara, precum și a trupelor de tineri care vor să se facă cunoscute întregii țări. Deși anul acesta festivalul se desfășoară diferit, iubirea noastră pentru muzică rămâne la fel de mare”, a consemnat Petran Paveliuc, coordonator Iasi Guitar Festival
În prima etapă de preselecții, concurenții cu vârste cuprinse între 12 și 22 ani au trimis o înregistrare video în care au interpretat o piesă la alegere, de dificultate medie sau ridicată, ce a inclus obligatoriu un solo la chitară electrică, de preferat cu backing track. Înregistrarea s-a realizat prin intermediul formularului online și video cu reprezentația care au fost trimise organizatorului până pe 5 noiembrie. Concurenții care nu au împlinit 18 ani aveau obligația de a trimite și un acord din partea părinților sau a tutorelui legal prin care să ateste acordul acestora pentru participarea la concurs.
Componența juriului din acest an este: Andrei Roșulescu, Nicu Patoi, Marius Pop, Horea Crișovan, Cosmin Culea, Dan Spânu, Petran Paveliuc și Daniel Dragomirescu.
În urma deliberării, juriul a hotărât să împartă concurenții calificați în două categorii de vârstă, după cum urmează:
CATEGORIA 13 -15 ani
Teisanu Teodor, 14 ani (Suceava) – 64 puncte, Andu Pițigoi, 13 ani (Iași) – 52,5 puncte, Hamciuc Claudiu, 13 ani (Iași) – 52 puncte, Spătaru Vlad, 15 ani (Constanța) – 52 puncte, Georgescu Rareș, 14 ani (Constanța) – 49 puncte
CATEGORIA 16 – 22 ani
Bolocan Ovidiu, 18 ani (Oradea) – 69 puncte, David Cristian, 16 ani (Ilfov) – 68,5 puncte, Manolache Cristian, 16 ani (București) – 65 puncte, Ștefan Munteanu, 16 ani (Iași) – 64 puncte, Pralea Bogdan, 16 ani (Bacău) – 60,5 puncte, Bănculescu Eduard, 18 ani (Constanța) – 58,5 puncte, Fronescu Martin, 17 ani (București) – 57,5 puncte, Cristea Radu, 16 ani (Iași) – 57 puncte, Muntean George, 22 ani (Suceava) – 55 puncte.
„Concurenții trebuie să cunoască noțiuni de bază din tehnicile cele mai folosite de chitariști: Alternate picking, sweep picking, legatto, bending, tapping, harmonics (flajeolete), moduri & game, arpegii, acorduri & progresii, power riffs, fingerstyle”, a declarat Petran Paveliuc, coordonator Iasi Guitar Festival
Concurenții calificați în finală sunt obligați să trimită materialul video cerut până sâmbătă, 21 noiembrie, ora 18:00. Fiecare concurent va interpreta două piese consecutive în limita a 10 minute, în ordinea cerută de juriu:
1. o piesă de blues, rock , jazz la libera alegere a concurentului: individual sau cu negativ
2. o piesă de improvizație în primă audiție pe o temă dată de juriu aproximativ 2 minute. (backingtrack – din cauza condiților impuse de pandemie).
Juriul hotărăște ordinea de departajare a concurenților prin cumul de puncte de la 5 la 10, în baza următoarelor criterii: Prezența scenică; Interpretare (intonația și acuratețea notelor); Ritm (constanta ritmică si tempo); Originalitate și inspirație în improvizație; Acordaj.
Premiile oferite de sponsori sunt pe două categorii de vârstă:
Categoria I (16-22 ani)
Premiul I – 1500 lei; Premiul al II – lea – 1000 lei; Premiul al III- lea – 500 lei.
Categoria a II- a (13-15 ani)
Premiul I – 1000 lei; Premiul al II – lea – 600 lei; Premiul al III- lea – 400 lei.
Încheiem săptămâna în pași de dans cu evenimentul aniversar al trupei „The Sky”. Duminică, 22 noiembrie 2020 sărbătorim 20 ani de existență a trupei „The Sky”. De la ora 19:00, toți iubitorii de dans sunt invitați să urmărească online, evenimentul „Dance History”, regia Adrian Ștefan.
Evenimentul aniversar, al trupei de la Casa de Cultura a Studentilor, cuprinde momente de dans menuet, spaniol, samba, step, irlandez, țigănesc, contemporan, românesc, modern, tango, oriental, macedonesc și alte momente surpriză.
„Au trecut 20 ani de zâmbete, de aplauze, de realizări, de oameni minunați pe care i-am întâlnit și s-au cunoscut aici, de spectatori ce s-au bucurat de dansurile și momentele noastre artistice, de participări încununate de trofee, premii și diplome, de schimburi grăbite de costume, de machiaje strălucitoare, de pantofi prăfuiți de pulberea din sala de repetiție și de pe marile scene ale României, de zeci de genuri de dansuri, de sute și mii de ore de repetiții, în care umăr la umăr, sudoare lângă sudoare și pasiune lângă pasiune, am clădit cu toții un nume ce poate fi pus în vitrina de onoare a artisticului ieșean și românesc”, a precizat Adrian Ștefan,coregraful trupei „The Sky”.

Search

ianuarie, 2025